Index Vakbarát Hírportál

A Jobbikra is visszaüthet Szegedi feljelentése

2012. november 8., csütörtök 11:46

A Jobbikból kilépett Lenhardt Balázs szerint nem kell mindenhez bólogatni egy pártban. A pártvezetés szerint túl kockázatos megtámadni Szegedi Csanádot, mondta Lenhardt.

A frakcióülésen egymást licitálták túl a képviselők arról, miért nem lehet ezt megtenni - mondta az Indexnek a Jobbikból kilépett Lenhardt Balázs. A kilépés oka az volt, hogy a Lenhardt a múlt héten feljelentette Szegedi Csanádot befolyással való üzérkedés és hivatali visszaélés gyanúja miatt. A feljelentést a párt önkényes eljárásként értékelte, és súlyos szankcióként visszahívta a Lenhardtot a tisztségéből.

Lenhardt szerint ebben a témában is csak a pártra jellemző halogatás folyt, a pártvezetők pedig azt mondták, Szegedi feljelentése “túlzott kockázatokat rejt”. Lenhardt azt mondta, a pártvezetés szerint ez a Jobbikra is visszaüthet, ennek részleteit azonban egyelőre nem akarta elárulni.

A kilépett képviselő úgy érzi, képviselői esküje alapján kötelessége, hogy a tudomására jutott bűncselekményt jelentse a hatóságoknál.  “A képviselői eskü viszont nem olyan, mint ha alkalmazott lenne az ember, nem kell mindenhez bólogatni” - mondta Lenhardt, aki szerint függetlenként sem tagadja majd meg “azt az utat, amiért bekerült a parlamentbe”.

Vona Gábor közleményében azt írta, már 2011 előtt megromlott a bizalmi viszony, a “képviselői munkáról való eltérő felfogás” miatt. Lenhardt szerint nem voltak túl nagy konfliktusok, de konkrét felszólalásokat helytelenített a párt - ilyen volt például, amikor Lenhardt arról beszélt, az MTK idegen testet képez a magyar fociban. A kilépett képviselő délután tart sajtótájékoztatót a részletekről.

Lenhardt a harmadik képviselő, aki elhagyta a Jobbik frakcióját. Pőszét még 2010 végén zárták ki a frakcióból, a hivatalos indoklás szerint azért, mert eltávolodott a párt irányvonalától. Endrésik Zsoltnak az emailfiókjából kikerült levelek miatt kellett elhagynia a frakciót.

Rovatok