Index Vakbarát Hírportál

Thürmernek mindegy, ki az USA elnöke

2012. november 9., péntek 19:30

A Munkáspárt „Mit hoz Magyarországnak az új amerikai elnök és az új kínai vezetés?” címen hirdetett péntekre lakossági fórumot Csepelre, ahol valójában inkább a párt régi-új programját mutatta be Thürmer Gyula, néhány pártaktivista kíséretében.

Az egykor MSZP-közeli Republic 16 tonna c. száma lelkesíti az áruház előtti téren lézengő 10-15 embert, akik a Munkáspárt rendezvényére gyűltek össze. Olyannyira családias a hangulat, hogy Thürmer Gyula már a szónoklata előtt beszédbe elegyedik a megjelentekkel, így tesz húszas éveit taposó sajtófelelőse is.

A térre kirakott pár asztalon zsíros kenyeret kínálnak, de bárki kaphat egy példányt a párt „A rendszerrel van a baj!”c. programjából, vagy A Szabadság c. munkáspárti hetilap legújabb számából is. Utóbbi címlapján maga Lenin szerepel 1917-ből, „Munkáshatalmat!” felkiáltás kíséretében.

Faggatásomra, hogy vajon miért pont a csepeli helyszínt találták legalkalmasabbnak az esemény megtartására, és hogy megpróbálkoznának-e a II. kerületben is, a sajtós elárulja: Pesten „mindenfelé” tartanak rendezvényeket, egyébként pedig „őket a gazdagok nem érdeklik”.

Thürmer Gyula barátaiként szólítja az egybegyűlteket, és már az első mondatban leszögezi: Magyarország válságban van. Mindez annak ellenére, hogy „van termőföld és jó az éghajlat”. A pártvezető szerint a problémák onnan erednek, hogy „eladtunk mindent, amit a szocializmus évtizedei alatt megszereztünk”, ezáltal pedig minden a külföldi tőke érdekeltségébe került.

A pártvezető szerint Magyarországon munkahelyeket kell teremteni, aminek első lépéseként vissza kell szerezni a kereskedelmet, hogy utóbbi a magyar beszállítók preferálásával lendíthesse fel a gazdaságot. Kérdésemre, hogy akkor ezek szerint jó példának tartja-e a jelenlegi vezetéssel közeli kapcsolatot ápoló CBA-üzletláncot, igennel felel: „Jó példa, hiszen magyar vállalkozás, csak sajnos ő is átveszi a multik eszközeit”.

Márpedig a multik nem kívánatosak, őket 40-45 százalékos kulccsal adóztatná a párt, ugyanúgy, mint a gazdagokat. Thürmer szerint a foglalkoztatás élénkítése érdekében a kkv-ket kell támogatni, be kell vezetni a 35 órás munkahetet, a nyugdíjkorhatárt pedig le kell szállítani nők esetében 55, a férfiaknál 60 évre. A kilakoltatások megszűnnének, a lakhatás minden állampolgár alkotmányos jogává válna a Munkáspárt programjában.

Az egyik járókelő a pártvezetőnél jóval szkeptikusabb a munkahelyteremtés esélyeit illetően, a szocializmus és a kapitalizmus tapasztalatait így összegzi: „így se dolgoztunk, úgy se dolgoztunk”. Thürmer Gyula szerint a „közösségi társadalomban” ez másként lesz.

Obama a tőke jelöltje

Nem elégedett Thürmer az amerikai választások eredményével, szerinte Barack Obamát a tőke juttatta hatalomra négy éve, és azóta is az ő érdekeit követve politizál. Kissé érthetetlen, miért emelte a csepeli lakossági fórum központi témájává az amerikai választásokat a pártvezető, mikor szerinte nekik „mindegy, hogy ki az Egyesült Államok elnöke”.

A pártelnök egy a pozíciói visszaszerzésére törekvő, agresszív Amerikát vizionál a következő ciklusra. Szerinte az USA támadni akar, és mivel félő, hogy „belekevernek bennünket”, ezért legjobban tennénk, ha kilépnénk a NATO-ból. Szerinte előbbi félelmet támasztja alá az Egyesült Államok haditengerészeti miniszterének október 30-i látogatása is, amelyen Ray Mabus Hende Csaba honvédelmi miniszterrel találkozott.

Kína: nincs ennél jobb példa

Szerencsére felsejlik azonban olyan világhatalom is, ami követhető példát mutat számunkra – véli Thürmer Gyula a Kínai Kommunista Párt 18. kongresszusának fejleményei kapcsán.

Szerinte Kína dinamikus gazdasági növekedést produkált az elmúlt évtizedben, és mindehhez saját erőforrásait használta fel. Thürmer úgy látja, az új kínai vezetés „több jogot akar adni az embereknek”, egy olyan rendszert akar építeni, ami „az ember, a tudás és a munka” tiszteletére épül.

A pártvezető a magyar közérdekű adatokhoz való nehéz hozzáféréssel állította szembe a kínai pártkongresszusnak az interneten teljes egészében elérhető dokumentációját. Kérdésemre, hogy akkor bizonyára angolul olvashatta a dokumentumokat, kiderült: Thürmer Gyula japánul tanult az egyetemen, az elmúlt tíz évben pedig autodidakta módon próbálta elsajátítani a kínai nyelvet. Beszélni nem tud kínaiul, de a KKP dokumentumait eredetiben olvassa.

Lehetséges harcostársak

Radikális programjával a Munkáspárt nehezen lelne szövetségesekre a hazai és a nemzetközi vizeken. Thürmer szerint pártja elsősorban nem pártokkal, hanem civil szervezetekkel szeretne együttműködni. A Szolidaritás viszont az Együtt 2014 mozgalom megalakítása óta nem jöhet szóba, mivel Bajnai Gordont hiteltelennek tartja: „Egy milliárdos nem érti a szegény ember gondjait”.

Magyarország nemzetközi kötelezettségeiről Thürmer megjegyezte: „Az adósságcsökkentés egy színház”, mivel a bankoknak az az érdeke, hogy ne csökkenjenek az ország tartozásai. Ugyanilyen borúlátó a pártelnök az Európai Unióval kapcsolatban is, szerinte „az EU semmi jót nem hozott Magyarországra”, egy ingadozó intézmény, amiből ki kell lépni, de erről természetesen „az embereket is meg kell kérdezni”.

A Munkáspárt támogatottsága jelenleg a hibahatáron mozog, ezért marginális annak az esélye, hogy bekerüljön a parlamentbe: a párt a legutóbbi országgyűlési választások évében 0,1 százalékos támogatottságot ért el.

Rovatok