Index Vakbarát Hírportál

Keményebben lépnek fel a gyógyszerhamisítás ellen

2012. november 10., szombat 14:59

A kormány legutóbbi ülésén elfogadta az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló előterjesztést, vagyis egy újabb "salátatörvényt", amely többek között a gyógyszerhamisítások visszaszorításáról is rendelkezik. Az előterjesztést Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője várhatóan még szombaton benyújtja az Országgyűlésnek.

Az egészségügyi államtitkárság szombaton az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint csomag a kilenc egészségügyi tárgyú törvény módosítását tartalmazza. Ez többek között lehetővé teszi, hogy megkezdődjenek a tárgyalások arról, hogy Magyarország teljes jogú tagként csatlakozhasson az Eurotransplanthoz. Az egyeztetések jelenlegi állása alapján az eredményes tárgyalásokat követően a teljes jogú tagság kezdete reálisan 2013 első felében várható - tették hozzá.

Emellett szintén az egészségügyi törvényben módosítanák többek között a működési nyilvántartásra vonatkozó rendelkezések több pontját is, amelyek elsődleges célja, hogy az aktívan egészségügyi tevékenységet végző orvosokról, egészségügyi szakdolgozókról minél pontosabb adatok álljanak rendelkezésre az úgynevezett humánerőforrás-monitoring rendszerben.

A gyógyszertörvény módosítása többek között megteremti a hamisított gyógyszerek legális kereskedelmi láncba történő bekerülésének megelőzéséről szóló uniós irányelv törvényi átültetését, és ezáltal biztosítja a legális gyógyszerellátási lánc magasabb fokú védelmét. Ugyanakkor kiemelték: a magyarországi gyógyszertárakban kapható gyógyszerek 100 százalékban biztonságosak, ezért a módosítások az uniós irányelv mentén "preventív intézkedésként" is felfoghatóak.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a kormány honlapján közzétett videóban azt mondta: az egészségügyi rendszer nem bírja el a potyautasokat, ezért a mostani előterjesztésben szabályoznák azt is, hogy a TAJ kártya mellett más személyazonosító okmányt is fel kelljen mutatni. Ennek célja, hogy ne használhassa több ember ugyanazt a TAJ kártyát, hogy védjék a kasszát és a tisztességes járulékfizetőket - fogalmazott az államtitkár.

Rovatok