Index Vakbarát Hírportál

Az LMP nemet mondott Bajnaiéknak

2012. november 18., vasárnap 02:21

A párt kongresszusának éjszakába nyúló szavazásán a küldöttek csak a tárgyalások megkezdését hagyták jóvá az Együtt 2014 mozgalommal, a csatlakozásra viszont nemet mondtak. Ezzel Schiffer András forgatókönyve valósult meg, aki szerint a pártnak egyedül kell a választók bizalmát megszereznie. Jávor Benedek lemondott a frakcióvezetői posztról.

A hétvégi LMP-kongresszus legfontosabb döntése az Együtt 2014 választási mozgalom csatlakozási felhívására adandó válasz volt. A küldöttek a kérdés eldöntését a szombati napirend legvégére hagyták, a tervezett koraesti zárás helyett a titkos szavazások az éjszakába nyúltak.

Ez volt a párt első igazi kongresszusa

A tét nagyságával a delegáltak is tisztában voltak, a korábbi pártkongresszusokkal szemben ezúttal egy pillanatig nem volt veszélyben a határozatképesség. Az egyik, a párt alakulása óta mindig jelen lévő résztvevő szerint ez volt az LMP első olyan rendezvénye, ami valóban kongresszusra hasonlított, és a vita sem volt soha korábban ilyen színvonalas.

A csillebérci úttörőtábor tornacsarnokából napközben lényegében semmi nem szivárgott ki, mert nem is volt minek. A küldöttek igyekeztek a felszólalásra jogosító, petáknak nevezett egyperces időutalványokat úgy beosztani, hogy ki-ki a számára fontos ügyben szólaljon fel.

Este az úttörőknél

A bázisdemokrácia körülményes dolog – mondta egyikük a sok küldött által túl nehézkesnek tartott vitáról este fél 10-kor a közeli büfében, a sörét kortyolgatva. A végszavazások ekkor még beláthatatlan távolságban voltak. A sör egyébként egyértelműen az LMP legnépszerűbb itala.

A küldötteknek két dologról kellett határozniuk: a párt 2014-ig folytatandó stratégiájáról, és a Csillebércen csak E14-ként emlegetett Együtt 2014 mozgalommal folytatandó együttműködésről és annak formájáról. A két kérdésről külön döntöttek, bár azok nyilvánvalóan összefüggnek egymással.

Igen vagy nem Bajnaiékra?

Az E14-gyel való együttműködés tekintetében két javaslat közül választhattak a küldöttek. Az egyik kizárja a csatlakozást, de felhatalmazást ad a tárgyalásra Bajnaiékkal, ha tisztázzák a múlthoz való viszonyukat. E mellett a javaslat mellett érvelt Schiffer András.

Ez a verzió a párt eddigi különutas politikáját erősíti meg: lényegében úgy ad felhatalmazást a tárgyalások megkezdésére, hogy valójában tét nélkülivé teszi azokat, mert ha nem lehet csatlakozni a kormányváltó mozgalomhoz, akkor tárgyalni se nagyon van vele miről.

Mi legyen az MSZP-vel?

A másik javaslat szerint az LMP megkezdheti Bajnaiékkal a tárgyalást a 17 pontos, egyebek mellett az adópolitikai és környezetvédelmi prioritásokat tartalmazó új stratégia alapján. Az E14-hez való csatlakozásról a tárgyalások függvényében jövőre döntene a kongresszus, ám feltételül szabnák, hogy az LMP-nek vétójóga legyen a később csatlakozó szervezetek (elsősorban nyilván az MSZP) és a közös miniszterelnök személye ügyében.

Ez a verzió a döntés kitolását jelentené: a küldöttek körében érzékelhetően nagyon népszerűtlen MSZP-vel való bármilyen későbbi együttműködésről nem mond semmit, de hagy valamennyi mozgásteret a tárgyalásokra. Az LMP frakciójának vezetősége, Jávor Benedek, Karácsony Gergely és Szabó Tímea ezt a változatot támogatta. Mivel Bajnaiékról tudható, hogy szerintük az új választási szabályok mellett csak a szocialistákkal lehet nyerni, az MSZP-hez fűződő viszonyról szóló meccset az LMP-ben később kéne lejátszani.

Óvatoskodás, riogatás

A kiszivárgó hírek szerint az engedékenyebb változat pártolói igyekeztek kerülni az MSZP-témát, nehogy az túlságosan összekapcsolódjon az esetleges csatlakozás ügyével. A csatlakozást kizáró javaslat mellett felszólalók közül sokan viszont épp az MSZP-vel riogatták az egyre elcsigázottabb küldötteket.

Az este folyamán egy ideig lényegében megjósolhatatlan volt, hogy melyik verzió kap több szavazatot, és az úttörőtáborban bóklászó megkérdezettek sem tudták megmondani, hogy melyik változat tűnik népszerűbbnek. Azonban ahogy múlt az idő, az inkább csatlakozáspárti fővárosi küldöttek közül a szavazás idejére jópáran hazamentek, míg az úttörőtáborban elszállásolt vidéki, és Bajnaiék tekintetében szkeptikusabb delegáltak értelemszerűen maradtak.

Az LMP továbbra is a maga útját járja

A szavazatok ismertetésekor, éjjel fél kettőkor kiderült, hogy a küldöttek megszavazták a stratégiát, de többségük nem engedi, hogy az LMP csatlakozzon a formálódó Együtt 2014 választási mozgalomhoz, és csak a tárgyalások megkezdésére adnak engedélyt.

A pártstratégiát a kongresszus elfogadta, az Együtt 2014-gyel kapcsolatban 160 érvényes szavazatból 84 támogatta a különutas javaslatot.

Jávor: Vállalhatatlan a döntés

Közvetlenül a döntés ismertetése után a mikrofonhoz lépve Jávor Benedek bejelentette, hogy lemond a frakcióvezetői posztról. Mint mondta, az elfogadott stratégiának nem látja értelmét, azt az LMP-re nézve végzetesnek, morálisan pedig vállalhatatlannak tartja, ezért nem tudja képviselni.

Schiffer András az Index kérdésére, hogy ezek után miről lehet tárgyalni Bajnaiékkal, azt felelte, hogy a csatlakozáson kívül bármiről. Szerinte ami történt, egy érési folyamat része, két stratégia közül kellett választani, és egyik sem idegen egy demokratikus párttól, ezért nem gondolja, hogy a döntés morálisan vállalhatatlan lenne.

Jávorhoz hasonlóan Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes is úgy döntött, hogy lemond a posztjáról. "Ez a döntés árt az LMP-nek és ami mégrosszabb, árt az országnak is. Ezt az álláspontot és ezt a stratégiai irányt én a frakció helyettes vezetőjeként képviselni nem tudom, ezért lemondtam erről a pozícióról" - írta Facebook-oldalán.

Rovatok