Index Vakbarát Hírportál

Nem lesz Las Vegas-i ötletházasság Budapesten

2012. november 21., szerda 14:53

Minden marad a régiben a házasságkötés és a bejegyzett élettársi viszony szabályozásában: a Fidesz nem akarja megbolygatni a Polgári Törvénykönyv vonatkozó részeit. Az új kódex eredeti javaslata jelentősen meggyorsította volna, hogy a felek kimondhassák az igent, de most már úgy néz ki, továbbra is marad a harmincnapos gondolkodási idő.

Az Index információi szerint az új Ptk. elfogadása után sem lehet majd Las Vegas-i módon azonnal házasságot kötni Magyarországon.

A Vékás Lajos akadémikus vezetette polgári jogi kodifikációs szerkesztőbizottság által készített új törvénykönyv szövegjavaslata jelentősen könnyítene a házasságkötés feltételein.

A javaslat csak annyit ír elő a házasulók számára, hogy a ceremóniát megelőzően az anyakönyvvezető előtt ki kell jelenteniük, a házasságuknak nincs jogi akadálya, és igazolniuk kell, hogy házasságkötésük jogi feltételei fennállnak. A kodifikációs bizottság Ptk.-javaslata semmilyen megkötést sem tartalmaz a házasságkötés időpontjának kijelölésére, azaz ha van két tanú, a pár akár rögtön is kimondhatja az igent.

A jelenlegi szabályok szerint az anyakönyvvezetők legkevesebb harminc nappal a szándék hivatalos bejelentése utánra adhatnak időpontot a házasság tényleges megkötésére, és ez alól a kötelezettség alól kizárólag az illetékes jegyző adhat felmentést.

Forrásaink szerint Vékás Lajos azzal indokolta a lazítást, hogy Magyarországon azért választják egyre többen az élettársi viszonyt a házasság intézménye helyett, mert ahhoz nem társulnak jogi kötöttségek. Vékás szerint nagy lökést adhatna a trend megfordításához, ha a házasságoz párosuló kötöttségeket csökkentenék, az élettársi viszony esetében pedig növelnék.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője az Index kérdésére elmondta, ez a könnyítés biztos nem kerül bele a Ptk. végső változatába. A Fidesz szándéka, hogy ezen a téren megmaradjon a status quo. A frakcióvezető szerint ugyanis nincs ok arra, hogy a házasságkötés jelenleg érvényes szabályozását valamint a bejegyzett élettársi viszonyról szóló külön törvényt jelentősen megváltoztassák.

Az új Ptk.-t valószínűleg a december 17-i utolsó ülésnapon fogadja majd el a parlament.

Rovatok