Index Vakbarát Hírportál

Mégis működhet a főváros hajléktalanszállója

2012. november 30., péntek 16:40

Másodfokon megkapta a működési engedélyt a XIII. kerületi Szabolcs utcai hajléktalangondozó központ – hangzott el Tarlós István pénteki sajtótájékoztatóján. A létesítményt még október elején adta át a főpolgármester Kontrát Károllyal, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárával közösen.

Azonban, mint ahogy arról az Index is részletesen beszámolt, területileg illetékes XIII. kerületi önkormányzat jegyzője ugyanis szabálytalannak találta az épület kialakítását, ezért megtagadta a működési engedély kiadását. Az elutasítást a fővárosi önkormányzat szakmailag megalapozatlannak tartotta, és fellebbezett a döntés ellen.

Pénteki sajtótájékoztatóján a témával kapcsolatban a főpolgármester azt mondta: a hajléktalankérdés hatékony megoldása érdekében az elmúlt két évben hozott fővárosi intézkedéseket „próbálták és próbálják akadályozni különböző félreértelmezett emberi és állampolgári jogokra hivatkozva”. Hangsúlyozta, a város vezetése nem adja fel azt a küzdelmet, hogy valóban élhetőbb és biztonságosabb városa legyen az itt élőknek. Hajléktalan életeket akarunk megmenteni és a város funkcionális pontjait alkalmassá akarjuk tenni a rendeltetésszerű használatra – nyomatékosította Tarlós István.

A felújított épületben 50 ágyas krónikus belgyógyászati osztály, 23 ágyas ápolási osztály, 20 ágyas úgynevezett lábadozó, illetve a hajléktalanok háziorvosi ellátását 24 órában biztosító, mozgó orvosi szolgálatot is ellátó egészségügyi centrum, valamint az idős hajléktalanokat ellátó 64 férőhelyes egység található. Összesen 3756 négyzetmétert újítottak fel 235 millió forint beruházási forrásból, valamint 100 millió forint értékű közfoglalkoztatás hozzáadásával. A berendezés költsége 10 millió forint volt.

Rovatok