Index Vakbarát Hírportál

A főváros adósságát is átveheti az állam

2012. december 5., szerda 07:20

December 13-án a kerületekkel, a Budapesti Önkormányzati Szövetséggel (BÖSZ), 18-án pedig a főváros vezetésével tárgyalnak a kormány képviselői az önkormányzatok állami adósságátvállalásáról – írja a Magyar Hírlap fideszes forrásokra hivatkozva.

A lap szerint Budapesten és a kerületeknél az adósság részleges, negyvenszázalékos átvállalásáról lehet szó, de összességében ez is több tízmilliárdos tételt jelent. Láng Zsolt, a BÖSZ elnöke azt mondta lapnak, várják a kormány megkeresését, de az ügyben ez eddig nem történt meg.

A II. kerület fideszes vezetője szerint nagyon valószínű, hogy jövőre csúszik át ez az egyeztetés. Egyébként az ötezer fő feletti települések adósságrendezését a jövő év június végéig tervezi végigvinni a kormány. A Magyar Hírlap az ügyben nem tudta elérni Tarlós István főpolgármestert, aki kedden Orbán Viktor kormányfővel találkozott.

Orbán október végén jelentette be: az állam összesen 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át 1956 önkormányzattól. Az ötezernél kevesebb lakosú települések adósságát teljesen átvállalja az állam. Az ötezer lakosúnál nagyobb települések adósságát átlagosan 40 százalékos mértékben veszi át a kormányzat. A kormányfő a tervet (az államadósság-csökkentés és a devizahitelesek megsegítése után) az eladósodás elleni küzdelem harmadik frontjának nevezte.

Rovatok