Index Vakbarát Hírportál

Orbán felrázná a belassult Fideszt

2012. december 6., csütörtök 11:10 | aznap frissítve

Orbán Viktor kormányfő szerint több fontos témát azért nem tudtak elmagyarázni az embereknek, mert azok kommunikációja elveszett a kormány és a Fidesz stábja között. Orbán a helyzet rendezésével Kocsis Máté józsefvárosi polgármestert bízta meg, aki a kommunikációs hierarchiájában a kormányszóvivő felett állna. Közben a kampányra is készül a Fidesz, elkezdik tréningezni a párt egyéni jelöltjeit.

November 13-án semmisítette meg az Alkotmánybíróság azt a jogszabályt, amely megtiltotta a hajléktalanok közterületen élését. Az MSZP és az LMP még aznap reagált a döntésre, a kormányzat azonban csak két nappal később szólalt meg az ügyben.

A kormányzati reakció valószínűleg azért késett, mert nem volt világos, ki a téma felelőse. A kifogásolt jogszabályt a Belügyminisztérium (BM) terjesztette be, a hajléktalanellátás az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozik, az AB által megsemmisített passzus viszont a fideszes képviselők javaslatára került a törvénybe.

Néma miniszter

Az ehhez hasonló esetekre az elmúlt hetekben Orbán Viktor kormányfő is felfigyelt. Információink szerint a kormányfő néhány héttel ezelőtt, szűkebb környezetében szóvá tette: nem minden esetben világos, hogy a kormányzat részéről ki kommunikálja a különböző témákat. A problémát a fentebb vázolt esethez hasonlóan az okozta, hogy egy-egy kérdés kommunikációja elveszett a kormány, a kormánypárti frakció, illetve a Fidesz stábja között.

Forrásaink szerint a kormánypárt vezetése néhány minisztérium kommunikációját is kifogásolta. Szemmel látható például, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) vezetői jóval kevesebbet nyilatkoznak a többi tárca irányítóihoz képet. Németh Lászlóné fejlesztési miniszterről például köztudott, hogy nem szívesen szerepel. Ezért merült fel korábban, hogy a miniszter olyan kommunikációs vezetőt nevezne ki, aki az NFM arca lehetne, ez azonban egyelőre nem történt meg.

A kormányzati kommunikáció problémáival a múlt héten több újságcikk is foglalkozott. Szombaton a Népszabadság arról írt, hogy a miniszterelnök elégedetlen a kormányzati kommunikációval. Giró-Szász András kormányszóvivő hétfőn a Kossuth Rádióban erre reagálva azt mondta: nem tudja megerősíteni, hogy a miniszterelnök ilyet mondott volna.

A Magyar Nemzet múlt szerdán pedig azt közölte, hogy Kocsis Máté józsefvárosi polgármester lesz a Fidesz kommunikációs igazgatója. A lap szerint Orbán azt várja Kocsistól, hogy sikeresebben hangolja össze a párt, a képviselőcsoport és a kormány kommunikációját a következő parlamenti választások előtt.

„A felkent ember”

Kocsis az Indexnek erről röviden azt mondta: főként koordinációs feladatokat fog ellátni. A hagyományos szóvivői feladatokat továbbra is Giró-Szász András kormányszóvivő, illetve Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője látja el. A frakció döntéseit pedig elsősorban Rogán Antal frakcióvezető kommunikálja a nyilvánosság felé. Kocsis így nem feltétlenül sajtótájékoztatókat fog tartani, hanem „felkent emberként” az lesz a feladata, hogy eldöntse, kinek kell az egyes témákban megszólalnia.

A kommunikációs igazgatót Orbán két héttel ezelőtt kérte fel a posztra. Úgy tudjuk, Orbán kifejezetten fiatal pártpolitikusban gondolkodott, aki nem kopott el a napi politikai csatározásokban. A politikus továbbra is megtartja polgármesteri, illetve az Országgyűlés rendészeti bizottságának elnöki posztját. A kommunikációs igazgatói poszt Kocsis kinevezése előtt nem létezett a Fideszben, korábban az ehhez hasonló feladatokat előbb pártszóvivőként, majd a kormányfő szóvivőjeként Szijjártó Péter látta el.

Állandó variálás

Bár a parlamenti pártok közül hagyományosan a Fidesz kommunikációja a legösszeszedettebb, az elmúlt két évben a kormány többször is rákényszerült, hogy változtasson a kommunikációs stábján. A kommunikációt eredetileg a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) fogta össze Kovács Zoltán államtitkár irányításával, Nagy Anna korábbi kormányszóvivő szintén Kovács stábjának volt a tagja. Ezzel párhuzamosan Szijjártó Péter, Orbán szóvivőjeként főleg a kormányfőt érintő kérdésekben szólalt meg, Lázár János a Fidesz korábbi frakcióvezetőjeként pedig azokat a javaslatokat magyarázta a sajtó felé, amelyeket egyéni képviselői indítványok formájában nyújtottak be.

A kormánypárton belül azonban egyre több kritika érte ezt a felállást, miután a kormányzati kommunikáció 2011. januárban heteken keresztül érdemben nem tudott reagálni a médiatörvényt érintő külföldi bírálatokra. A Miniszterelnökség 2011 őszén Giró-Szász András kormányszóvivői kinevezésével a kommunikációs feladatok egy részét átvette a KIM-től. A kormánypárti politikusok ezt azzal magyarázták, hogy szerencsésebb, ha a kormányszóvivő a kormányhivatalában dolgozik, vagyis közelebb áll a döntéshozatalhoz. Orbán ugyancsak 2011 őszén Selmeczi Gabriellát bízta meg azzal, hogy a Fidesz szóvivője legyen.

Az idei nyári kormányátalakítás szintén érintette a kormányzati kommunikációt is. A Miniszterelnökség számos feladatot átvett az egyes tárcáktól, így többek között a nemzetközi kommunikációt is ide került a KIM-től. Ezért a területért jelenleg Kumin Ferenc helyettes államtitkár felel, aki egyben Giró-Szász András helyettese is. A jelenlegi átszervezések hátterét ismerő forrásunk szerint Kocsis kinevezése nem jelenti azt, hogy Orbán elégedetlen lenne Giró-Szász munkájával. A kommunikációs hierarchiában azonban Kocsis Giró-Szász felett helyezkedik majd el.

Tréningek a jelölteknek

Kocsis kinevezése arra utal, hogy a Fidesz megkezdte a felkészülést a 2014-es országgyűlési választásra. A felkészülési időszak levezénylésére stratégiai igazgatóként Gyürk András EP-képviselő kapott megbízást, aki korábban már három választáson volt a párt kampányfőnöke. Gyürk az Indexnek elmondta, hogy mostani megbízatása csak az előkészületekre szól. A kampányfőnök személyéről később a Fidesz országos választmánya dönt majd.

Gyürknek jelenleg az a feladata, hogy az új választókerületi rendszerhez hangolják a későbbi kampánycsapat működését. (Az új választási törvény szerint 2014-től közel felére csökken az Országgyűlés létszáma, a korábbi 176 helyett pedig csak 106 mandátum szerezhető meg egyéniben.)  „Természetesen másfél évvel a választás előtt még nincs kapkodás, de mivel lesznek új elemek, mint a regisztráció, érdemes elkezdeni időben a munkát.” A már kinevezett választókerületi elnököknek és segítőiknek is tartanak majd tréningeket.

Gyürk szerint a párt jelenlegi állapotát két pártvezető, Kubatov Gábor pártigazgató és Kósa Lajos ügyvezető alelnök ismeri a legjobban, ezért a felkészülésben rájuk is fontos szerep hárul. Gyürk kérdésünkre, hogy Habony Árpád, aki korábban szintén irányítója volt a kampányoknak, részt vesz-e az előkészületekben, mindössze annyit mondott, hogy Habony a miniszterelnök tanácsadója.

Naponta üléseztek a kreatívok

A 2010-es választások előtt a kampánystáb tagja volt Nyitrai Zsolt, a Fidesz korábbi operatív igazgatója, valamint Gyürk, Kubatov és Habony - mondta a Fidesz egyik befolyásos politikusa. Forrásaink szerint a kampány során a különböző javaslatokat a kampánystáb készíti elő, a döntéseket azonban a Fidesz elnöksége hozza meg, amelyeket ugyancsak a kampánystáb hajt végre.

A két testület között az a különbség, hogy az elnökség stratégiai döntéseket hoz, mint például, hogy milyen csoportokat célozzon meg üzeneteivel a Fidesz. A kampánystáb pedig operatív munkát végez, vagyis eldönti, hogy az elnökség által megfogalmazott célokhoz milyen plakátokra, szlogenekre van szükség. Egyik forrásunk szerint 2010-ben a kampány elején a Fidesz kampánystábja eleinte heti egy alkalommal, majd heti kétszer, a választások közeledtével pedig már napi rendszerességgel ülésezett.

Rovatok