Index Vakbarát Hírportál

Jövőre megvonják a kommunista nyugdíjakat

2012. december 6., csütörtök 13:43

A kommunista rendszer szolgálatáért nyújtott kiemelt nyugdíjakat felülvizsgáló bizottság törekszik arra, hogy munkáját még idén befejezze, így jövőre ténylegesen megszűnhetnek az érdemtelenül folyósított pótlékok - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM).

A minisztérium sajtó főosztálya azután közölte ezt, hogy Novák Előd lemondásra szólította fel Navracsics Tibor tárcavezetőt. A jobbikos politikus szerint ugyanis a törvényi határidőre, október 31-ig nem készült el "a kommunista luxusnyugdíjak" felülvizsgálata. Az ellenzéki képviselő sajtótájékoztatón jelentette be, hogy írásbeli kérdéssel fordult az ügyben Navracsics Tiborhoz. A miniszter azt válaszolta, hogy a 2012 nyarán létrehozott ötfős testület munkája a több ezres aktamennyiség miatt el fog húzódni.

A bizottság a törvényben kijelölt időpontnak megfelelően megkezdte a munkáját, és több ezer akta felülvizsgálatát végzi módszeresen, egyenként. A vizsgálat el fog húzódni, de a bizottság törekszik arra, hogy a munkát még idén befejezze, olvasható a KIM válaszában. A tárca szerint a bizottság munkájának köszönhetően "jövőre ténylegesen megszűnhetnek azon személyek érdemtelenül folyósított pótlékai, akiknek a korábbi tevékenysége a demokratikus értékrenddel nem egyeztethető össze".

Ilyenek azok, akik részt vettek az 1945 és 1949 közötti időszakban a demokratikus államberendezkedés felszámolásában, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésében vagy az azt követő megtorlásokban. Nem jár a kiemelt nyugdíj azoknak sem, akik 1948 és 1990. május 1. között titkosszolgálati tevékenységet folytattak, illetve ebben az időszakban állami vezetői tisztséget vagy a Magyar Kommunista Pártban, a Magyar Dolgozók Pártjában, a Magyar Szocialista Munkáspártban vagy a Kommunista Ifjúsági Szövetségben tisztséget töltöttek be, és ott végzett tevékenységük ezt indokolja.

Rovatok