Index Vakbarát Hírportál

Szerdán tüntetnek a tandíj ellen a hallgatók

2012. december 7., péntek 16:24

Több akcióval tiltakozna a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) a kormány oktatáspolitikai döntései miatt. Első alkalommal jövő héten szerdán Budapesten és az ország más felsőoktatási központjaiban szerveznek tüntetést, melynek részleteit hamarosan nyilvánosságra hozzák.

A HÖOK pénteken tartotta rendkívüli választmányi ülését, aminek hangulata információink szerint minden korábbinál felháborodttabb volt. A közleményük szerint felvették a kapcsolatot a Magyar Rektori Konferenciával, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetével, valamint a Hallgatói Hálózattal.

Információink szerint a rektorokkal kötött széleskörű megállapodás lehetősége akár radikálisabb lépések támogatását is jelentheti, ezek részleteiről intézményenként dönthetnek majd. Keresik a további lehetséges együttműködő partnereket is. Az egyetemi és főiskolai hallgatói önkormányzatok saját intézményeikben sztrájkbizottságot hoznak létre, és elkezdik a helyi cselekvési tervek kidolgozását. Szegeden ez már megtörtént.

A kormány által elfogadott javaslat alapján jövőre csupán 10 480-an vehetnének részt állami ösztöndíjas képzésben, ez a szám 16 670-el kevesebb az idei évinél.

Rovatok