Index Vakbarát Hírportál

Ma már nem nyitják meg a repülőteret

2012. december 7., péntek 12:05 | aznap frissítve

„A Liszt Ferenc repülőtér irányítótornyában jelentkezett hiba miatt a reptér pénteken éjfélig zárva tart, járatokat nem fogad és indít” – mondta Hardy Mihály, a repteret üzemeltető Budapest Airport kommunikációs igazgatója. Péntek esti tájékoztatása szerint tartható a korábbi terv, a reptéren szombaton délelőtt újraindulhat a forgalom, már „ha nem jelentkezik előre nem látható műszaki probléma”. Jó ütemben haladnak a helyreállítási munkák, az elektromos rendszerek egyenkénti visszakapcsolása és tesztelése, ezeket egész éjszaka folytatják a szakemberek, mondta.

A műszaki hiba elhárításán dolgoznak, a repülés biztonsága és az irányítótorony műszereinek megbízhatósága elsődleges, ezért döntöttek a bezárás mellett.

Az airportal.hu úgy értesült, hogy egy hővezeték törött el a repülőtéri irányítótoronyban, ezért megsérült az elektromos rendszer. Az érkező és induló repülőjáratokat az időjárási viszonyokról és a repülőtér állapotáról tájékoztató ATIS adás is szünetel.

A péntek délutáni csúcsforgalomban átlagosan 3000 ember fordul meg a repülőtéren, de azt nem tudni, most pontosan mennyi embert érint a fennakadás.

Péntek délutánra nagy tömeg gyűlt össze a repülőtéren. A kint tartózkodó embereket hangosbemondón is tájékoztatták arról, hogy éjfélig zárva lesz a repülőtér, és pénteken már nem indítanak és nem is fogadnak járatokat. Az MTI azt írta délután, hogy a magyarok többsége hazament, a külföldiek a légitársaságok reptéri irodáiban próbálják az átfoglalásokat elintézni és szállást találni. Vannak olyan légitársaságok, amelyek buszokkal viszik más repülőtérre az utasokat. Azok, akik már feladták a poggyászukat, az érkezési oldalon visszakapják azokat.

Munkatársunk szerint káosz van a repülőtéren, többen arról panaszkodtak, hogy több órás sorban állás után kaptak minimális információt. A hoppon maradt utasok több csoportra oszlottak, attól függően, hogy milyen társaságnál vettek jegyet, és próbálnak a lehetőségeikről érdeklődni. A Lufthansa foglal szállást az itt ragadt utasainak, más légitársaság 3000 forintos étel/ital kupont osztogat. A kuponok elköltése azonban nemcsak azért nehéz, mert túl sok mindenre nem elég a repülőtéri árak mellett, de hosszú sor is van azoknál a helyeknél, ahol be lehet váltani. Több utas már arra rendezkezik be, hogy a repülőtéren tölti az éjszakát. De az egyáltalán nem biztos, hogy szombaton tovább tudnak utazni. A Ryanair például azt jelentette be, hogy hétfőig nincs üres hely a gépeiken. Az EasyJet viszont azt ígérte, minden pórul járt utast kiszolgálnak, ehhez plusz repülőgépeket állítanak szolgálatba.

Hardy Mihály hangsúlyozta: azok az utasok, akiknek péntek délutánra, illetve estére szól a jegyük, semmiképpen ne menjenek ki a reptérre, érdeklődjenek légitársaságuknál, és a repülőtér weboldalán keressék a legfrissebb információkat.

A reptér honlapja szerint 11:35-kor még leszállt a stuttgarti járat. A repülőtér honlapja alapján 94 induló járatot kellett törölni ma éjfélig. A Swiss zürichi, az Air France mindkét párizsi, a Lufthansa berlini és frankfurti járata az induló reptérről sem szállt, vagy száll fel. A nap folyamán több gép Bécsben, illetve Pozsonyban szállt le. A Wizz Air légitársaság norrkopingi és a 2205-ös londoni járata Pozsonyban szállt le. Debrecenben landolt a malmöi, a nápolyi és a 2205-ös, London-Lutonból érkező járat. A 2210-es lutoni, a milánói, a brüsszeli, a madridi és eindhoveni járatokat a légitársaság törölte.

A Wizz Air összesen tíz járatát volt kénytelen törölni. Ugyanakkor az eredetileg Budapestről induló járatok közül, a W6 2205/2206-os számú londoni (Luton), a W6 2359/2360 számú nápolyi járatokat Debrecenből, míg a W6 2341/2342-es számú római járatot a pozsonyi repülőtérről indítjuk. Az utasokat a Liszt Ferenc repülőtér 2-es termináljáról autóbuszokkal szállítják Debrecenbe és Pozsonyba.

A társaság közleménye szerint ez a három járat a tervek szerint némi késéssel indul majd. Az utasoknak azt tanácsolják, hogy a budapesti repülőtérre az eredetileg tervezett menetrend szerint érkezzenek, ahonnan a Wizz Air fogja biztosítani a busztranszfert Debrecenbe és Pozsonyba.

Vis maior

A Liszt Ferenc-repülőtér műszaki okok miatt történt bezárása vis maiornak számít a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) elnöke szerint. Molnár Gabriella azt mondta, hogy az uniós szabályok erre vonatkozó előírását kell alapul venni.

Az Európai Parlament és Tanács vonatkozó rendelete kimondja, hogy a légitársaság nem köteles kártérítést fizetni, ha bizonyítani tudja, hogy a járat törlését olyan rendkívüli körülmények okozták, amelyeket minden ésszerű intézkedés ellenére sem lehetett volna elkerülni.

Az utazási irodák segítik az ügyfeleiket a hazajutásban, illetve az átfoglalásban. Az uniós jogszabály szerint a légitársaságnak is kötelessége az utast segíteni az átfoglalásban, ha az új járat indulási időpontja legalább a törölt járat tervezett indulását követő nap.

Az EasyJet hat Budapestről induló járatát törölte a Genf, Bázel, Párizs, London Luton, London Gatwick és Berlin útvonalakon, a táraság öt gépe pedig nem tudott leszállni a Liszt Ferenc repülőtéren. A bajba került utasoknak a cég vacsorát és/vagy reggelit biztosít, szükség esetén pedig a szállásukról is gondoskodik. Az EasyJet körülbelül 50 szállodai szobát ajánlott fel Budapesten rekedt utasainak. A cég reméli, hogy a reptér holnaptól újra üzemelni fog, és ekkor el tudja szállítani az utasokat újraütemezett járatain. Az EasyJet arra kéri az ügyfeleit, kísérjék nyomon a menetrendváltozásokat a honlapjukon keresztül.

Az az egyes légitársaságokon is múlik, hogyan juttatják el a Bécsbe, Pozsonyba és Debrecenbe irányított utasokat Budapestre. A német és az osztrák légitársaság képviselője az MTI-nek azt mondta, utasaiknak transzfert, és igény szerint szállodát is biztosítanak, és a jegyüket átfoglalják olyan járatokra, amelyek a jelenlegi tervek szerint szombaton elindulnak.

Aki a légitársaságok által felajánlott opciók helyett saját szakállára elindult volna Bécsbe, több lehetősége maradt: a taxitársaságok 60-65 ezer forintért vállalták a fuvart, vonattal viszont már 28 euróért (körülbelül 8 ezer forintért) is el lehetett jutni az osztrák fővárosba, a Eurolines buszaival pedig még olcsóbban, 6000 forintért.

A Pozsonyban leszállt gépek utasai számára rendkívüli autóbuszjáratokat indítanak Budapestre a járatokat üzemeltető repülőtársaságok. "A rendkívüli helyzet miatt Pozsonyban landolt gépek utasainak nagy része az e célból indított autóbuszokkal utazhat Budapestre, egy részük viszont tudomásunk szerint saját maga szervezte meg hazautazását" - mondta Dana Madunická.

Esetleges kártérítési igények rendezéséről Hardy szerint még korai beszélni.

A pozsonyi repülőtéren dél körül a Jet 2 légitársaság manchesteri járata, a Ryanair Karlsruhéból és Londonból érkező gépe, a Lufthansa hamburgi járata, valamint a TAP Portugal lisszaboni repülőgépe szállt le. Később, fél három körül szintén Pozsonyban landolt a Ryanair Theszaloníkiből érkezett gépe is. A pozsonyi repülőtér illetékesei délután úgy tudták, hogy péntek éjfélig kaptak felkérést az átirányított járatok fogadására.

Kint volt a reptéren?
 

Rovatok