Index Vakbarát Hírportál

Piros jelzésen haladhatott át a nukleáris anyagos autó

2012. december 11., kedd 15:10 | aznap frissítve

Vonat ütközött kisteherautóval Ceglédnél. A kisteherautó sugárzó anyagot, a jármű okmányai szerint iridium 192 izotóp kapszulákat szállított egy kisméretű konténerben. Sugárzást nem mértek, a vonatközlekedés délután ötkor megindult a vonalon.

Késő délelőtt a Cegléd és Nyársapát közötti vasúti átjárónál egy Intercity szerelvény és egy sugárizotópot szállító kisteherautó ütközött össze. A balesetben a vonat utasai közül senki nem sérült meg, a kisteherautó utasai azonban súlyos sérüléseket szenvedtek, őketkórházba szállították. A vonat utasaiért mentesítő járatot küldtek.

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási központjába délelőtt 11 óra után érkezett bejelentés arról, hogy Cegléd közelében egy vonat és egy kisteherautó összeütközött. A vonaton 132 utas volt, közülük senki sem sérült meg. A kisteherautó két utasa azonban megsérült, egyiküket súlyos életveszélyes, másikukat súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

A kisteherautó 25 kilogramm veszélyes árut, a jármű okmányai szerint iridium 192 izotóp kapszulákat szállított egy kisméretű konténerben. Az anyag pontos azonosítása jelenleg zajlik, tekintettel arra, hogy a konténeren szelént tüntettek fel. A nagy erejű ütközés következtében a konténer rögzítése megsérült, és a kisteherautóról leszakadt. A legfrissebb mérési eredmények szerint nukleáris sugárzástól nem kell tartani, a konténerben elhelyezett kapszulák ugyanisnem törtek össze, tudtuk meg a helyszínen tartózkodó dandártábornoktól.

Kósa Görgy elmondta, hogy elővigyázatosságra azért volt szükség, mert az anyag a levegőbe kerülve maradandó egészségkárosodást okoz. Belégzésre a tüdőt károsítja. A rendőrség most azt vizsgálja, hogy megfelelően szállították-e a veszélyes anyagot.

Az iridium 192-t ipari röntgeneknél használják. A közelben gázvezetéket fektettek, és valószínűleg ehhez használták az anyagot, mondta Kósa.

A balesetet vélhetően az okozta, hogy a kocsi piros jelzésnél hajtott a sínekre.

Jelenleg is a helyszínen vannak a Pest és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság beavatkozó egységei, a katasztrófavédelmi műveletiszolgálat, a katasztrófavédelmi mobil labor, és a szolnoki vegyimentesítő konténer.

A vonatközlekedés délután ötkor indult meg a vonalon, mondta el kérdésünkre Kósa György dandártábornok.

Rovatok