Index Vakbarát Hírportál

Néhol újra sztrájkolnak a diákok

2012. december 14., péntek 12:36 | aznap frissítve

A csütörtöki országos után diáktüntetések után pénteken a IX. kerületi Lónyay utcai Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium diákjai is ülősztrjákba fogtak, hogy csatlakozzanak a tegnapi akciósorozathoz.

Ezért délelőtt 10 órától, a második óra után mintegy ötven diák ült le az iskola dísztermébe, és várhatóan a tanítás végéig, fél kettőig fognak itt sztrájkolni. Az ülősztrájkon viszont csak 9-12. osztályos tanulók vehetnek részt, míg a 7-8 osztályosok saját termükben tüntethetnek. „Az órák megvannak tartva, de aki nem akar bemenni, annak nem muszáj, és a tanárok sem kötelezik őket a tanulásra" – mondta el az Indexnek az iskola egyik tanára.

Péntek délelőtt a XIX. kerületi Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnáziumban, valamint Kazincbarcikán a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban is demonstráltak. Utóbbiban néhány tucat 11-12 évfolyamos diák demonstrált a keretszámcsökkentés és a tandíj ellen. A nagyszünetben tartott ülősztrájk alatt elhangzott néhány beszéd, majd felolvasták a Hallgatói Hálózat hat pontját. Az esemény békés keretek között, kulturált módon zajlott – írta egyik olvasónk.

Az Ön iskolájában is sztrájkolnak?

Úgy tűnik, a középiskolások péntek után sem fejezik be a tiltakozásokat. Szombaton több iskolában tartanak hallgatói fórumot, míg hétfőn például a budapesti Vörösmarty Mihály Gimnázium tanulói készülnek egy kisebb tiltakozó akcióval: egy-egy fekete léggömböt fognak szélnek ereszteni az iskola udvarán, amelyre mindenki felírhatja azt a felsőoktatási intézményt, ahova menni szeretett volna.

Csütörtökön több középiskolában tartottak ülősztrájkot a diákok, hogy így tiltakozzanak a felsőoktatási keretszámok csökkentése ellen, és hogy szolidaritást vállaljanak az egyetemistákkal.

Pécsett több helyszínen is demonstrálnak a pécsi és komlói diákok a felsőoktatás tervezett átalakításai ellen. Míg a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium diákjai imádkoztak a keretszámokért, a Leöwey Klára Gimnázium több száz tanulója mellett a Apáczai Csere János Nevelési Központban is egész délelőtt ülősztrájkoltak, és a komlói Nagy László Gimnázium is hasonló akciót szerveztek délutánra.

Budapesten a Közgazdasági Politechnikum Gimnázium és Szakközépiskola és a Szilágyi Erzsébet Gimnázium mellett a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanulói sztrájkoltak. Utóbbiban a tanórákra csak kevesen mentek be, helyette a folyósokon vagy az udvaron maradtak:

Délutánra a diákok a Széll Kálmán térre hirdettek meg újabb megmozdulást, majd mintegy négyszáz középiskolás vonul át az Oktatásért Felelős Államtitkárság Szalay utcai épületéhez, hogy felolvassák a követeléseiket, és mivel petíciójukat senkinek nem tudták átadni, postán küldik el a minisztériumba. Az eseményt a Szilágyi Erzsébet Gimnázium diákjai kezdték el szervezni csütörtök délelőtt. Kezdeményezésükhöz több másik fővárosi középiskola is csatlakozott:

Érthetetlen a csökkentés

A felsőoktatási keretszámok csökkentését a Gimnáziumok Országos Szövetsége is elutasítja. Állásfoglalásukban teljesen érthetetlennek tartják az államilag finanszírozott keretszámok radikális csökkentését. A keretszámok jelenleg tervezett változtatási eljárása szerintük ellehetetleníti és kiszámíthatatlanná tesz a továbbtanulásra készülést – olvasható a közleményben.

Az oktatásért felelős államtitkár egyébként a tüntetés időpontjában nem tartózkodott Budapesten, Kecskeméten volt programja. Hoffmann Rózsa a köznevelésről szóló pódiumbeszélgetésen például arról is beszélt, hogy a pedagógus-életpálya bevezetése annyira tisztességes fizetést tesz majd lehetővé, hogy a tanárok akár Kubában pihenhetik majd ki a fáradalmakat. (Tudósításunkat itt olvashatja.)

Rovatok