Index Vakbarát Hírportál

Orbán türelemre intette a diákokat

2012. december 14., péntek 14:58

Orbán Viktor péntek délutáni brüsszeli sajtótájékoztatóján ellentmondásosan válaszolt a felsőoktatással kapcsolatos kérdésekre. Egyrészt arról beszélt, hogy az ügy már „meg van oldva”, másrészt azt is hangsúlyozta, hogy még nincs döntés, így „nincs mi ellen tiltakozni”.

A miniszterelnök az első diákokról szóló kérdésre még úgy válaszolt, hogy „úgy látom, hogy a felsőoktatás kérdése meg van oldva”. Szerinte a tervezett változtatásokkal mindenki jól jár, csak idő kell ahhoz, hogy ezt mindenki megértse.

Emlékeztetett, hogy a tűzoltók és a rendőrök nyugdíja esetében is az történt, hogy először mindenki türelmetlen volt, és félt, hogy ne járjon rosszul. Orbán úgy érzi, hogy „nincs lényeges különbség a diákok és a kormány szándéka között”.

A keretszámokról szóló vitákat elhamarkodottnak tartja. „A jövő héten lesz a kormányrendeletnek végleges formája” – mondta el többször is. Nyomatékosította, hogy „nincs döntés, így nincs mi ellen tiltakozni”. Orbán azt kérte a tiltakozóktól, hogy „legalább várják meg, hogy döntést hozhassunk, és utána mondják el a véleményüket”.

Arról is beszélt, hogy "a gyerekeinkről van szó", jelezve, hogy saját gyermekeit is érinti majd a reform. Ezért némi jóindulatot is elvárna a kormány kritikusaitól.

Arra a kérdésre, hogy töretlen-e a bizalma Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárban, így válaszolt: „minden kormánytagban bízom”.

Orbán Viktor a bankunió létrehozásáról döntő EU-csúcs után válaszolt a magyar újságírók kérdéseire.

Rovatok