Index Vakbarát Hírportál

Drága svábhegyi telkekre csapott le az erdészet

2012. december 16., vasárnap 18:03

Búcsút mondhat építési engedélyének több svábhegyi ingatlantulajdonos, mert az Erdészeti Igazgatóság „ütemtervezett erdőnek” nyilvánította telküket. Az új besorolásról, amely egy pillanat alatt töredékére csökkentette ingatlanjuk forgalmi értékét, hivatalos figyelmeztetést sem kaptak az erdészektől. Az egyetlen kibúvó az, ha a telek nagyságával megegyező csereerdőt biztosítanak megváltásként ugyanabban a kerületben.

Csak a földhivatali tulajdoni lapról értesülhetett több XII. kerületi telektulajdonos, hogy telkére a Pest megyei kormányhivatal alá tartozó Erdészeti Igazgatóság az elmúlt hetekben rátette az „országos erdőállomány adattárában erdőként nyilvántartott terület” bejegyzést.

Az erdővagyon védelmére létrehozott és hatósági szerepkörrel felruházott hivatal bejegyzése azt jelenti, hogy a tulajdonosok – annak ellenére, hogy ingatlanjukat beépítésre szánt, általában lakó, vagy intézményi övezeti besorolásban lévő építési telkekként vásárolták meg – nem kaphatnak építési engedélyt.

Az építési tilalom csak abban az esetben oldható fel, ha az érintettek csereerdőt biztosítanak. A tulajdonosoknak a környéken egy ugyanakkora telket kell venniük az erdészet számára, mint amekkora területen építkezni szeretnének, és azt kell beültetniük fával.

Az erdészet meglepetésszerű akciójáról Váczi János, a Hegyvidéki Önkormányzat alpolgármestere számolt be blogjában, miután kiderült, hogy az „erdősítés” az önkormányzatot is érintette. Váczi szerint viszont az igazi kellemetlenség a magántulajdonosokat érte, hiszen ezzel a húzással összességében akár százmilliós nagyságrendű is lehet a drága budai környékeken elhelyezkedő ingatlanok értékcsökkenése.

Az Index megtudta, hogy az Alkony úton két olyan telek is érintett, amelyek közvetlenül a volt Fenyő villa mellett találhatók. Ezek a telkek, amelyek üzemtervezett erdő bejegyzéssel így beépíthetetlenné váltak, a szomszédok elmondása szerint Friderikusz Sándor cégének tulajdonában vannak.

View Fenyő villa in a larger map

Friderikusz Sándort egyelőre nem sikerült elérnünk.

Az ütemtervezett erdőkről az Erdészeti Igazgatóság általában akkor rendelkezik, ha erdők melletti területek maguk is erdő jellegűvé válnak, tehát jelentős faállomány nő rajta.

Magántulajdonú telkek esetében azonban ez az eljárás pont az ellenkező hatást válthatja ki, mint amit az erdészet szeretne, hiszen ezután az erdő melletti telkek tulajdonosainak az lesz az érdeke, hogy kiirtsák a facsemetéket, nehogy amiatt később megváltoztassák a telek besorolását.

Az önkormányzat főépítészi irodáján megkeresésünkre elmondták, többször jelezték az Erdészeti Igazgatóságnak, hogy az üzemtervben építési telkek és beépített telkek is szerepelnek. Az erdészet ennek ellenére – tudomásuk szerint – semmiféle egyeztetést nem végzett az érintett telkek tulajdonosaival. Az erdészet saját honlapjukon meghirdetett egy lakossági egyeztető tárgyalást, de az érintettek külön meghívót nem kaptak. Forrásaink szerint az „egyeztetésen” amúgy sem lehetett érdemben beleszólni a besorolások tervezett megváltoztatásába, ott már csak kihirdették a döntést, amit az illetékes földhivatal mostanra vezetett át.

Rovatok