Index Vakbarát Hírportál

Cserhalmi György és Rost Andrea is kilép az MMA-ból

2012. december 18., kedd 14:50 | aznap frissítve

Már heten hagyták ott a Művészeti Akadémiát, mert kiakadtak Fekete György kirekesztő nyilatkozatain, a Műcsarnok elfoglalásán és az elnök diktatórikus vezetési stílusán. Cserhalmi a tiltakozó művészek kivezetése miatt döntött, mivel ő is a tiltakozókkal ért egyet.

Folytatódik a kilépések sora a Magyar Művészeti Akadémiából (MMA). Két frissen felvett tag is kilépési nyilatkozatot küldött a szervezetnek. Cserhalmi György színész és Rost Andrea operaénekes bejelentette, hogy azonnal el is hagyják a művészeti szervezetet.

„A tiltakozó fiatalok kivezetése volt az utolsó csepp a pohárban. A jövőt nem lehet kivezetni sehonnan – mondta lapunknak Cserhalmi György. – Én ugyanazt gondolom, mint a tiltakozók: hogy a művészet szabad.”

Ahogy arról beszámoltunk, szombaton művészek, művészettörténészek és képzőművészetis diákok jelentek meg az MMA-közgyűlésén, hogy tiltakozzanak a magyar művészet legfőbb irányítójává tett szervezet kirekesztő elvei, és Fekete György elnök jobb- és baloldalon is kritikát kiváltó megjegyzései ellen. A tiltakozókat egy akadémikus segítségével a biztonsági őrök lefogták, és kivezették, követeléseiket ugyanúgy nem hallgatták meg, mint a tagság ezt követően megfogalmazott, belső kritikáját sem.

Cserhalmi szerint Fekete György nyilatkozatai miatt sem érez közösséget a szervezettel.

Hasonló módon nyilatkozott Rost Andrea is, aki menedzsere útján juttatta el lemondó nyilatkozatát az MMA-hoz. Ebben „tagsága felfüggesztését” kéri, ami a menedzsere tolmácsolásában a kilépést jelenti.

Az operaénekes jelenleg Brüsszelben készül egy premierre, így menedzsere közvetítéssel ismertük meg kilépésének okait. Rost Andrea szintén Fekete György nyilatkozataival magyarázta döntését.

Mindkét frissen felvett tag az MMA invitálására lépett be a szervezetbe. Ez azért érdekes, mert Tompa Gábor színházi rendező beleegyezése nélkül került a hétvégén az MMA tagjai közé, ezért nyomban ki is lépett.

A botrányos közgyűlés után indult a lavina

A szervezet szombati, botrányos közgyűlése után hárman, Bukta Imre képzőművész, Novák Ferenc koreográfus, Korniss Péter fotós jelentette be, hogy elhagyják a szervezetet. Fehér László pedig a múlt hét elején lépett ki, a sorból elsőként.

Bukta és Novák kilépésük okait hasonlóan magyarázták, bár egymástól függetlenül döntöttek. Sérelmezték Fekete kirekesztő megközelítését, amellyel a nemzeti érzelmű és egyházi elkötelezettségű művészek támogatását tűzte ki célul, nem engedve teret a másként gondolkodóknak. Emellett az elnök vezetési stílusát is kritizálták. Fekete elhallgattatta a kritikus hangokat az MMA-n belül is: nem olvasták fel azt a nyílt levelet, amelyet Bukta Imre, Deim Pál, Farkas Ádám, Fehér László, Jovián György, Lovas Ilona, Orosz István, Keserü Katalin, Novák Ferenc MMA-tagok írtak Fekete diktatórikus vezetési stílusát, vállalhatatlan nyilatkozatait kritizálva.

Szintén titokban tartották Ekler Dezső építész levelét, noha az MMA-tag kérte az elnökséget, hogy olvassák fel. Ebben az építész bejelenti kilépését, helytelenítve a Műcsarnok elfoglalását, és Fekete György kirekesztő attitűdjét.

Nem intézményvezetés lenne a cél

Novák Ferenc szombaton azt mondta: „Elveimtől, a nemzethez tartozás eszméjétől nem tántoríthatnak el. Viszont szeretnék a másképp gondolkodókkal emberi és európai módon vitatkozni. Nyomunkban van sok ezer tehetséges fiatal. Mindenképpen ők következnek utánunk. Őket nem lehet sem leváltani, sem megállítani. Jó lenne, ha tisztelnének, szeretnének minket. Ezt csak úgy érhetjük el, ha tudomásul vesszük, hogy a kultúra, a művészet dolgairól sok mindenben másképp gondolkodnak. Nyissunk nekik kapukat, hogy a jövőben ne tagadják meg a múltat, hiszen a mi jelenünket fogják a múltuknak tekinteni.”

Bukta, Novák és Fehér a Műcsarnok elfoglalását aggályosnak is tartották, ezeket a lépéseket Fekete ugyanis nem egyeztette a tagsággal. Novák Ferenc egy tévéinterjúban elmondta, ők az ilyen terveket nem támogatták volna, a művészeti szervezetüknek ugyanis nem az intézményvezetés, hanem a művészeti iránymutatások megfogalmazása a célja.

Az MMA térnyerése miatt korábban lemondott vezetői posztjáról a Műcsarnok igazgatója is. Érte hatvan közéleti személyiség írt tiltakozó levelet,  köztük drMáriás képzőművész, zenész, író, Fábry Sándor humorista, feLugossy László képzőművész, György Péter esztéta, Hajdu Szabolcs filmrendező, Heller Ágnes filozófus, Kepes András újságíró, Rockenbauer Zoltán művészettörténész, Szűcs Attila festő, Tarr Béla filmrendező.

Rovatok