Index Vakbarát Hírportál

Balog szombaton tárgyal a diákokkal

2012. december 20., csütörtök 23:22

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szombaton tárgyal újra a diákok képviselőivel, hangzott el az M1 Az este című műsorában csütörtök este. A miniszter a műsorban azt mondta: az egyeztetéstől azt várja, hogy a hallgatók megértsék a konkrét intézkedéseket, és sikerüljön eloszlatni a bizalmatlanságot azzal, hogy eléjük teszi azokat a jogszabályi erővel bíró kormányhatározatokat, amelyek előírják a tárca feladatait.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) már szerdán közölte, hogy szeretne még a karácsonyi ünnepek előtt ismét tárgyalóasztalhoz ülni. A szervezet kérte Balogtól, hogy a vonatkozó, részleteket és konkrétumokat is tartalmazó előterjesztéseket küldje el nekik. A HÖOK az egyeztetéssel összefüggő kérdéseket hét pontban foglalta össze.

A szombati találkozón szó lesz a hallgatói szerződésekről is. A miniszter szerint itt még van idő a megegyezésre, mert az első ilyen szerződéseket csak jövő szeptemberben kell megkötni.

Balog Az estében arról is beszélt, hogy akár nettó 75 ezer forint ösztöndíjat is kaphatnak azok a hallgatók, akik hiányszakokra, például fizika-kémia szakos tanár képzésre jelentkeznek a felsőoktatásba. A leendő pedagógusok Balog szerint olyan szerződést fognak kötni, amelyben nem ők fizetnek, hanem olyan ösztöndíjat kapnak, ami körülbelül megfelel a minimálbér nettó összegének.

Rovatok