Index Vakbarát Hírportál

Rozgonyi kilépése figyelmeztetés volt a Jobbiknak

2012. december 25., kedd 19:58

Utolsó és kemény figyelmeztetésnek szánta Rozgonyi Ernő a Jobbik pártvezetése számára, hogy december elején kilépett a párt parlamenti frakciójából és tagságából. Az azóta már független országgyűlési képviselő szerint vállalhatatlan volt már számára "a Jobbik nemzeti radikalizmust lejárató botránypolitizálása".

Rozgonyi kedden az MTI-nek eljuttatta a Vona Gáborhoz címzett, december 3-án kelt levelét, amelyben jelezte: nem adja tovább a nevét a "sorozatos ostobaságokhoz", amellyel a párt vezetése rendkívüli mértékben ártott a nemzeti radikalizmus ügyének.

A politikus keddi közleményében ehhez hozzátette, hogy a döntésének nyilvánosságra hozatala előtti napokban politikustársai rá akarták venni, hogy maradjon a pártban, majd megpróbálták megvesztegetni, de visszautasította ezeket.

Az Országgyűlés december 5-i plenáris ülésén az ülést levezető elnök jelentette be, hogy Rozgonyi Ernő kilépett a Jobbik frakciójából, és a jövőben független országgyűlési képviselőként folytatja munkáját. Vona Gábor pártelnök szerint Rozgonyi esetében arról van szó, hogy "egy idős ember elfáradt, nem bírta tovább a pártra és ezáltal rá is nehezedő nyomást". Rozgonyi nyolcvan éves, a frakció legidősebb tagja volt.

A parlament 2010-es megalakulása óta már öt képviselő hagyta el a Jobbik frakcióját: Pősze Lajost 2010-ben, Endrésik Zsoltot 2012 áprilisában zárták ki a frakcióból, Lenhardt Balázs pedig 2012 novemberében lépett ki a képviselőcsoportból, amelynek létszáma most Rozgonyi Ernő kilépésével 43 fősre csökkent.

December elején Bödecs Barna jelentette be, hogy kilép a Jobbik frakciójából, azonban később visszavonta ezt a nyilatkozatát, de mivel "magánéleti okok miatt" parlamenti mandátumáról lemondott, helyére Suhajda Krisztián, a párt Bács-Kiskun megyei elnöke került.

Rovatok