Index Vakbarát Hírportál

A miskolci gimnazisták megkötözték a kezeiket

2013. január 4., péntek 11:20

Országszerte több városban is megmozdulásokat tartottak gimnazisták és egyetemisták pénteken. Budapesten újabb fúrum jön az ELTE BTK-n hétfőn, ahová Orbán Viktort is várja a Hallgatói Hálózat.

Miskolcon a Földes Ferenc Gimnázium diákjai tartottak tüntetést, avagy ahogy az egyik résztvevő, Valcsev Petra mondta, rendkívüli iskolagyűlést. Elmondása szerint az iskola nagytermében gyűltek össze a végzősök, itt minden évfolyamból egy diák mondott beszédet. A többi osztály az iskolarádión keresztül, a termekben hallgatta a beszédeket. A fiatalabbak beszédei inkább a tagozatválasztásról és a fakultációkról szóltak, a felsőbb éveseké pedig az egyetemválasztásról. A műsor végén a diákok sálakkal kötözték meg saját kezeiket, mely azt szimbolizálta, ahogy a kormány megköti a kezüket. Valcsev Petra elmondta, az iskola vezetése engedélyezte a gyűlést, de a jövőben arra számít, hogy az iskola keretein kívül vesznek részt tiltakozó akciókban a diákok.

Pécsen csendes, figyelemfelkeltő akciót tartott a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Hallgatói Önkormányzata a szénszünet és felsőoktatási forráskivonások miatt. Az akcióban részt vettek a HÖOK és a Hallgatói Hálózat pécsi szervezetének tagjai is. Utóbbi szervezet fórumot hirdetett jövő keddre a pécsi bölcsészkarra.

Szegeden egész napos konferenciát rendeznek a köz- és felsőoktatás átalakításáról Szabad Egyetem címmel. Az eseményeket itt lehet élőben követni:


Live Video streaming by Ustream

Hétfőre a Hallgatói Hálózat hirdetett meg újabb akciót Budapestre. A tervek szerint a szénszünet után újra kinyitó ELTE BTK-n tartanak fórumot. A szervezet tagjai szerint a diákok pontjai közül eddig egyik sem teljesült. Az eseményre meghívták Orbán Viktort, Hoffmann Rózsát és Balog Zoltát is.

Rovatok