Index Vakbarát Hírportál

Új honlapja van a Klebelsberg Központnak

2013. január 4., péntek 11:59 | aznap frissítve

Megújult a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ honlapja, amely január elsejével közel háromezer iskola fenntartását vette át, és 120 ezer tanár munkáltatójává vált. Az intézménynek eddig csak egy ideiglenes honlapja volt, amin az elérhetőségen és a munkatársak nevén kívül alig volt valami.

Az új honlap valamivel rendezettebb. A beköszöntőben Marekné Pintér Aranka elnök azt írja: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ küldetése, hogy egységes szakmai színvonalat biztosítson az ország iskoláiban. Az elnök egyben türelmet is kér az iskoláktól, hiszen "minden nagy rendszer átalakítása sok időt, az érintettektől rengeteg türelmet és megértést kíván".

A honlapon megtalálható a nemrég kinevezett 198 tankerületi vezető neve és elérhetősége, akik a járásokban képviselik a Klebelsberg központot.

Az oldalra Gyakran Ismételt Kérdések is felkerültek több gyakorlati problémával. Ezek már csak azért is fontosak, mert az állam az iskolák egy részében csak a szakmai irányítást veszi át, az épület működtetése az önkormányzatoknál marad. Leírják például, hogy az iskolai étkeztetés az önkormányzat dolga, az iskolabuszok költségeit viszont a Klebelsberg Központ állja.

A honlapon az is olvasható, hogy januártól a pedagógus-munkakörben, pedagógiai szakértő, pedagógiai előadó munkakörben, valamint a nevelő- és oktatómunkát közvetlenül segítő munkakörben dolgozók kerülnek a Klebelsberg Központ állományába, az iskolák működtetési feladatait ellátó technikai dolgozók az önkormányzat foglalkoztatásában maradnak.

Az átvett tanárok közalkalmazotti jogviszonya megmarad, ha megfelelnek a képesítési követelményeknek. Akinek nincs meg a képesítése, az csak határozott idejű szerződést kap a tanév végéig. Aki már megkezdte a képesítés megszerzését vagy 2013 szeptemberétől vállalja ezt, az a képesítés megszerzéséhez szükséges idő leteltét követő tanév megkezdéséig határozott idejű kinevezéssel foglalkoztatható tovább. A nyugdíj előtt tíz évvel állókat már nem kötelezik a képesítés megszerzésére.

Rovatok