Index Vakbarát Hírportál

Leállt a rendőrség, a mentők és a tűzoltók rádiós rendszere

2013. január 7., hétfő 18:35 | aznap frissítve

Hétfő délután leállt a rendőrség, a mentők és a tűzoltók rádiós rendszere. Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata azt közölte: az EDR rendszerben rövid ideig tartó, Budapest, Pest megye és Nógrád megye egyes területeit érintő hiba lépett fel. A szolgáltatás rövid időn belül helyreállt. A rendőrség a feladatait egyéb kommunikációs eszközökkel teljes mértékben ellátta - hangsúlyozták.

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, a kárhelyszín és a központ közötti kapcsolat állt le. Amíg a rendszer nem működött, két jelzés érkezett a fővárosi tűzoltókhoz. A káresemények felszámolásában nem volt fennakadás, a kommunikációt szolgálati mobiltelefonokkal oldották meg a tűzoltók. A kapcsolat nem sokkal fél 5 után helyreállt.

Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt mondta: a fővároson kívül Pest és Nógrád megyét érintette a rádiós rendszer leállása. Ez idő alatt egyik megyéből sem volt riasztás. Egy Pest megyei helyszínen voltak kint a tűzoltók, mobiltelefonon tartották a kapcsolatot a központtal.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője azt közölte, hogy a mentőszolgálat feladatellátása is folyamatos maradt, a mentőellátásban fennakadás nem keletkezett. A hiba elhárításáig a mentésirányítók a mentőegységekkel az üzemzavar esetére meghatározott módon, mobiltelefonokon tartották a kapcsolatot.

Még vizsgálják

A készenléti szervezetek EDR rendszerét üzemeltető Pro-M Zrt. hétfő este közölte: a főváros és két közeli megye területét érintő szolgáltatás-kiesés a készenléti szervezetek kommunikációs rendszerében több mint egy órán át tartott. A Pro-M Zrt. a rendszer szállítójának bevonásával a hibát rövid idő alatt elhárította. A problémáról a felhasználó készenléti szervezeteket és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) illetékes szervét, az Országos Informatikai és Hírközlési Főügyeletet tájékoztatták. A hiba okát a Pro-M Zrt. a szállító bevonásával kivizsgálja - írta a cég közleményében.

Rovatok