Index Vakbarát Hírportál

Sokfelé elállt a havazás, latyakosak az utak

2013. január 9., szerda 08:19

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. útinform osztályának legfrissebb adatai szerint már csak a Tiszántúlon és az északkeleti országrészben esik a hó. Hószállingózást jelentettek Tatabánya, Harkány, Cegléd és Kiskőrös térségéből. A társaság összesen 250 munkagéppel és 600 emberrel dolgozik a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon. Mind a 78 üzemmérnökségen másodfokú a téli tisztántartási készenlét.

A Magyar Közút közleménye szerint a Dunától keletre többnyire havas, latyakos, hókásás szakaszokra kell számítani. A Dunától nyugatra csupán Tatabánya, Esztergom, Kápolnásnyék és Paks környékén téliesek a körülmények, a Dunántúl nagy részén vizes, nedves a főúthálózat.

A mellékutakon a Dunántúl nyugati és déli részét leszámítva mindenhol téli útviszonyok uralkodnak. A Tiszántúlon és az északkeleti országrészben túlnyomó részt havas a mellékúthálózat, a Dunántúlon, a Duna–Tisza közén és az Északi-középhegységben pedig többnyire latyakos, hókásás szakaszokra számíthatnak a közlekedők.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri az autósokat, hogy indulás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Ezekről friss információkat a társaság Útinform szolgálatától a 06-1-336-2400-as telefonszámon, valamint a cég megyei ügyeletein (elérhetőségek a www.kozut.hu oldalon) kaphatnak.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) tájékoztatása szerint jelenleg tizenhárom megye területén van hó. Vastagsága Vas megyében néhol eléri a 10 centimétert.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerdán túlnyomóan borult lesz az ég. Délelőtt északkeleten még több helyen havazhat, később számottevő csapadék már nem várható. Párás lesz a levegő. Általában mérsékelt marad a légmozgás, de az előrejelzés szerint a Dunántúlon helyenként megélénkülhet az északnyugati, majd a déli szél. A hőmérséklet csúcsértéke általában mínusz 3 és plusz 4 fok között valószínű, a Fertő-tó környékén akár 5, 7 fok is előfordulhat.

Rovatok