Index Vakbarát Hírportál

Megszűnik az ELTE középiskolája

2013. január 10., csütörtök 10:23

Az iskolai fórumon egy szülő és pár diák is elsírta magát, amikor kiderült: szinte biztos, hogy megszűnik az ELTE Kiss János altábornagy utcai gyakorló-középiskolája, mert az ELTE, amitől a költségvetése harmadát megvonták, az általános iskolát tartja csak meg. Az iskola nem került a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz, így nem tudja magát finanszírozni. Záporoztak Pokorni Zoltánra a vádak, de már a középiskolások elhelyezéséről dolgozzák ki a tervet. Kérdésre elmondta: „Nincs gyanús ingatlanpanama.”

„Itt van a történet minden szereplője: az ELTE, az önkormányzat, az állam, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és a gyerekek” – kezdte a pedagógus-moderátor a több mint 750 fős ELTE Gyakorló Általános Iskola és Középiskola fórumán összegyűlt kb. 300 ember előtt, majd felmutatott egy kartonból vágott kulcsot, amit a gyerekek készítettek.

A kínpadon ott voltak azok, akik közül valaki az állam mellett közrejátszott abban, hogy az iskola fenntarthatatlanná vált. A szülők között pedig ott volt többek között a Jóban Rosszban félszemű terrorista Budaija és Vízy András is. A Facebookon háromezren tiltakoztak a középiskola bezárása ellen.

Nem vette át az állam

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem december 19-én közölte, hogy a XII. kerületi gyakorlóiskolájával kapcsolatban egyeztetést kezdett az önkormányzattal és a közoktatási törvényben meghatározott más szervezetekkel, mert a továbbiakban nem tudja fenntartani az iskola középfokú képzését, mivel az iskola nem került át a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz (KIK), hanem azt az egyetemnek egyedül kell működtetni. Közölték: a finanszírozási lehetőségek szűkülése, az állami normatíva csökkenése és a működtetési problémák ellenére továbbra is fenntartják az általános iskolát, de a középiskolai osztályok esetében erre nincs módjuk.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatásért felelős államtitkársága hétfőn közölte: a felsőoktatási intézmények idén a gyakorlóiskoláik fenntartására ugyanannyi költségvetési támogatást kapnak, mint 2012-ben, az ELTE így 1,53 milliárd forintot kap az államtól. Ráadásul az érintett XII. kerületi önkormányzat korábban vállalta, hogy évi 50 millió forinttal segíti az iskola működését, és az önkormányzat vállalásának teljesítését semmi sem akadályozza.

Nem jut pénz az iskolára

„Tegnap megjött az Emmitől a jelzés, hogy az ELTE rendelkezésére áll a zárolási összeg” – kezdte egy jó hírrel Mezey Barna, az ELTE rektora, de hamar kiderült, hogy a folytatás a lényeg: a gimnázium megszűnik, mert a szenátusi határozat szerint fenntarthatatlan. Király Miklós, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának dékánja fejtette ki, hogy ez azért alakult így, mert az iskola már nem az önkormányzaté, de nem is lett a KIK-é, viszont az ELTE idén négymilliárd forinttal kevesebbet kap.

Ezért – mivel az ELTE-nek van még három gyakorló-középiskolája – a szenátus úgy döntött, hogy a középiskolát bezárják, és az általános iskolát tartják meg. A szülők nem értették, hogy miért az amúgy nem veszteséges középiskolát szüntetik meg, ha az általános iskola az, ami veszteséget termel. „Financiálisan és fiskálisan fenntarthatatlan a középiskola” – mondta latinosan Mezey. Fodor Gábor, a KIK XII. kerületi tankerületi igazgatója elmondta, hogy nekik sincsenek forrásaik az iskola megmentésére.

Király, aki a felkért szakértői bizottság tagja, elmondta: azért a középiskolától kell megválni, mert a B épület – amiben a középiskolások tanulnak –annyira rossz állapotban van, hogy a felújítására 200 milliót kéne fordítani, ennyit viszont sem az ELTE, sem az önkormányzat nem tud adni. A B épület kiürítése után az általános iskolások oktatását a kevésbé rossz állapotban lévő A és C épületben folytathatják – mondta. Az ingatlanok tulajdonosa a Hegyvidéki Önkormányzat.

Irány az Arany

Pokorni Zoltán, a kerület fideszes polgármestere úgy kezdte, hogy: „Sajnálom, hogy itt ülünk.” Mint mondta, az iskola tíz éve a normatív támogatás dupláját kapja, ami már csak 135 ezer forint, az önkormányzat ezért vállalta, hogy évi 50 millióval segíti az ELTE-t. Most viszont a központi költségvetés több adónemet is elvett az önkormányzatoktól, csökkentve ezzel a bevételeiket, így az önkormányzat nem tud majd továbbra is fizetni – mondta. Az itt tanuló diákoknak egyébként a túlnyomó többsége nem a kerületben lakik.

Az önkormányzat már azt próbálja megoldani, hogy a középiskolásokat el tudja helyezni. Pokorni szerint az Arany János Gimnázium jövőre a mostani 10. és 11. évfolyamot (négy osztályt) teljes egészében át tudja venni, de a 9. osztályosoknak egyelőre csak egy részét tudnák elhelyezni, ezt kéne még megoldani. Hogy a nyári szünetig az iskola kihúzza, az önkormányzat 25 milliót tud adni – mondta.

Értetlen és síró szülők

Erre egy anyuka felháborodva elmondta, hogy az nem normális dolog, hogy „minden hülyeségre van pénz”, de az iskolára nem. „Hová menjenek?” – kérdezte, amire mögöttem többen az orruk alatt morogták: „Most mondta el a Pokorni.” A kérdezők dolgát végig nehezítette a kerület hangosítóréme, aki annyira véletlenszerűen állítgatta a hangerőt, hogy többször besípolt a tornaterem.

Mások azt kérdezték, hogy az ELTE másik gyakorlóiskolája is küzdenek-e hasonló problémákkal, és ha igen, miért a Kiss János altábornagy utcai középiskolát kell eltörölni. Király Miklós azt mondta, hogy négy gyakorló-középiskolája van az ELTE-nek, és ez van a legrosszabb helyzetben. A rektor elmondta azt is, hogy nem szabad elfelejteni, hogy az ELTE-n az elmúlt négy évben 40 százalék volt a forráskivonás. „Erre nem lehetett előre felkészülni!” – mondta Király, amikor egy diák azt kérdezte, hogy ilyen körülmények között miért felvételiztetnek idén is új diákokat. Az iskola igazgatója szerint ha így kellene mérlegelni, rengeteg iskola nem vállalhatna felvételiztetést.

Az egyik szülő elbőgte magát, és egy kicsit túldramatizálva a helyzetet azt mondta, hogy: „Tönkreteszik a gyerekek életét!” Egy szülő azt kérdezte, hogy miért okoz gondot az a néhány tízmillió, amikor az épület, ahol most a középiskola van, sokkal többet érhet, és vajon nem tervezi-e az önkormányzat, hogy az iskoláról azért mond le, hogy eladhassa azt. „Nincs gyanús ingatlanpanama, nem akarjuk eladni az épületet” – mondta Pokorni.

Megszűnik a középiskola

Amikor az egyik szülő megkérdezte, hogy ha ott ül az ELTE rektora és a parlament oktatási bizottságát vezető Pokorni is, de egyikük sem látta előre, hogy már most ez lesz a helyzet, akkor az állam hogy gondolta azt, hogy az oktatás átszervezése szakmailag megalapozott volt, senkitől sem érkezett válasz.

Arra a kérdésre, hogy ezek szerint el van-e végleg döntve, hogy a középiskolától a Gyakorlóiskolának biztosan meg kell-e válnia, egyértelmű választ senki sem adott, de az, amit az ELTE rektora a fórum végén többször is elmondott („Az eljárás elindult, aminek a végén a középiskola megszűnése fog állni”), erre engedett következtetni, és ekkor az egyik tornaterembe kirakott matrac előtt megint felsírt egy gyerek.

Rovatok