Index Vakbarát Hírportál

Nem adnak gyakornokokat az egyetemek a Magyar Hírlaphoz

2013. január 12., szombat 16:06

Közös közleményt adtak ki pénteken az ELTE, a a Szegedi, a Pécsi és a Debreceni Tudományegyetem kommunikáció- és médiatudományt oktató tanszékei. Ebben kijelentik, hogy fenntartják maguknak a jogot, hogy hallgatóikat eltanácsolják az egyenlő emberi méltóságot semmibe vevő, szélsőséges hangvételű sajtóorgánumoktól és az ott végzett szakmai gyakorlattól.

A tanszékek oktatói a mai a magyar újságírói közbeszéd egyre aggasztóbb állapotát látva, most érezték szükségét, hogy nyílt állásfoglalásukkal jelezzék, mélyen elítélik a gyűlöletbeszédet, és azokat az orgánumokat, amelyek az ilyen megnyilvánulásoknak teret engednek.

Egyúttal üzentek is a tanszékeik hasznosságát "rendre kétségbevonó oktatási kormányzatnak is." Szerintük éppen ebből a drámai helyzetből kellene a kormánynak is megértenie, "hogy a kommunikáció- és médiatudomány által közvetített tudás, jártasság és felelősségviselés nélkülözhetetlen a demokratikus közösségi elvek érvényesülése szempontjából."

A közleményt aláírta György Péter, Az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének igazgatója, valamint a négy egyetem tanszékének vezetője, Müllner András, Szajbély Mihály, Szijártó Zsolt és Szirák Péter

Müllner András, az ELTE tanszékvezetője pénteken az eduline-hu-nak elmondta, eddig sem jelentkeztek intézményüktől a rasszista megnyilvánulásokat támogató sajtóorgánumokhoz. "De a továbbiakban semmiképpen sem számíthatnak tőlünk gyakornokokra. Nem fogjuk engedélyezni a hallgatóinknak, hogy a Magyar Hírlaphoz vagy a kuruc.info-hoz menjenek kötelező szakmai gyakorlatra." - tette hozzá Müllner.

A mostani közlemény megszületését Bayer Zsolt január 5-én megjelent publicisztikája váltotta ki. Ebben a Békemenet szervezője a romákat állatokhoz hasonlította. A szigethalmi késelés elkövetőit a cigányság széles rétegeivel azonosító cikk végén Bayer arról írt, hogy azt kell azonnal megoldani, hogy állatok ne legyenek.

Az írást Navracsics Tibor is elfogadhatatlannak tartotta, de elítélte azt az Európai Bizottság is. Ugyanakkor az ügyészség szerint a kialakult gyakorlatban nem számít közösség elleni izgatásnak Bayer cikke, az írásnak helyet adó Magyar Hírlap tulajdonosa pedig arról beszélt, hogy a támadásokkal csupán a jobboldal egységét kívánják megtörni.

Rovatok