Index Vakbarát Hírportál

Gyurcsány méltányos tandíjat akar

2013. január 15., kedd 10:12

Nem venné el a határon túliak állampolgárságát, de választójogukat életvitelszerű magyarországi tartózkodáshoz kötné Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök a Kossuth Rádióban beszélt gazdasági elképzeléseiről, a kötelező tandíjról és a többkulcsos személyi jövedelemadóról.

A Kossuth Rádió kedd reggeli, 180 perc című műsorában ismertette pártja gazdasági programját Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök. Az elhangzottak szerint Gyurcsány „méltányos”, havi pár ezer forintos tandíjat vezetne be, mert erre szükség van. Elképzelése szerint ezt minden hallgatónak fizetnie kellene. A pénz a felsőoktatási intézményeknél maradna, a befolyó összeg legalább feléből szociális és tanilmányi ösztöndíjat finanszíroznának.

Gyurcsány emellett többkulcsos szja-t vezetne be, és eltörölné a „büntető jellegű” bankadót, ami szerinte a hitelezés korlátja.

A külhoni magyar állampolgárokat nem fosztaná meg állampolgárságuktól, de a választójogot életvitelszerű magyarországi lakhatáshoz kötné, hogy csak azok szavazhassanak, akik viselik döntésük következményeit.

Beszélt a választási regisztráció eltörléséről is, szerinte az Alkotmánybíróság döntése „rendkívül súlyos vereség a miniszterelnöknek és pártjának”. Az új, egyfordulós választási rendszerről is beszélt, amely összefogási kényszert teremtett, de a DK szerinte „az összefogás pártja”.

Rovatok