Index Vakbarát Hírportál

Folynak a tárgyalások a Mal és az E.on közt

2013. január 16., szerda 21:30 | aznap frissítve

Tartozásai miatt lekapcsolhatják az elektromos rendszerről a vörösiszap-katasztrófát okozó Malt, A cégvezető bízik a megállapodásban.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. vezérigazgatója szerint folyamatosak a tárgyalások az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-vel és az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt.-vel, bíznak a megállapodásban.

Bakonyi Zoltán ezzel lapunk cikkére reagált, amelyben megírtuk: A cég szerződése év végén lejárt korábbi áramkereskedőjével, ha jövő hétig nem talál magának új beszállítót, az áramhálózat tulajdonosának ki kell zárnia a rendszerből. Az iszapkatasztrófa óta a csőd szélén táncoló Mal már az előző kereskedőnek is 3 milliárd forinttal tartozik, új szerződést legfeljebb az állami MVM-mel köthetne, egyelőre azonban nincs hír a megállapodásról.

Bakonyi Zoltán magasztalta az áramszolgáltatót, megemlítve, hogy az a katasztrófát követően példamutatóan kiállt a timföldgyár mellett. A Mal vezérigazgatója szerint a társaság életében teljesen normális dolog a szolgáltatói szerződések megújítása. Hozzátette: azt is, hogy a megállapodás társadalompolitikai célokat szolgál, és biztosítja a több ezer munkahely megtartását.

Mint megírtuk, levélben kérte az E.On-t a Mal Zrt., hogy január végével ne szüntesse meg az iparvállalat energiaellátását. Az alumíniumgyártó szerint a lépés több tízmilliárdos kárral, illetve környezeti katasztrófával járna, és az üzem működésének azonnali ellehetetlenülését okozná. Ha a Mal nem képes leszerződni egy áramkereskedővel, akkor január 21-én el kell indítaniuk a lekapcsolási folyamatot.

Az ajkai timföldgyár a 2010-es vörösiszap-katasztrófát követően került nehéz helyzetbe, azóta likviditási problémákkal küzd. Korábban a Malt ipari gőzzel ellátó Bakonyi Erőmű jelezte, hogy a Mallal szemben felhalmozódott követelései miatt veszélybe került az erőmű működése, és ezzel Ajka városának távhőellátása is. Az erőmű, illetve a vele szemben felhalmozott adósság kezelésére a kormány decemberben rendkívüli intézkedésként 1,7 milliárd forintot csoportosított át.

A kormány ugyanebben a hónapban döntött arról is, hogy a csődtörvény további három paragrafusát is alkalmazni kelljen a Malra. Ezek azt rögzítik, hogy a stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezet - vagy az általa működtetett létesítmények - nemzetbiztonsági védelem alá esnek, továbbá a társaság honvédelmi, rendvédelmi, haditechnikai, energiaellátási szempontból nemzetközi vagy országos jelentőségű, illetve a lakosság közműszolgáltatással való ellátása szempontjából stratégiailag kiemelt közszolgáltatást lát el.

Rovatok