no

Index Vakbarát Hírportál

Három megyére lecsap a hó

2013. január 16., szerda 17:54

Riasztást adott ki a várható hófúvás miatt Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyére szerda délután a meteorológiai szolgálat. A katasztrófavédelem mindenkit arra figyelmeztet, hogy a havazás által érintett területeken csak akkor induljanak útnak, ha feltétlenül szükséges.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú riasztása értelmében az említett három megyében már kora estétől belül számítani lehet gyenge hófúvásra, így a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.

Előrejelzésükben azt írták: a késő délutáni, esti óráktól a Dunántúl délnyugati harmadán (Zala és Vas megyében, illetve Somogy megye délnyugati felén) kiterjedt havazás kezdődik, amely később (éjjel, illetve csütörtök reggel) átterjed a Dunántúl északkeleti részére és a középső megyékre.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) arra figyelmeztetett, hogy az említett megyékben csak az induljon útnak, akinek feltétlenül szükséges, és az is csak a téli időjárásra felkészített járművel. Az autón legyen téli gumi, és ahol kötelező, használják a hóláncot. Az OKF mindenkitől azt kéri, hogy folyamatosan figyelje a hatósági felhívásokat, az időjárás-jelentést, s tájékozódjon az útviszonyokról.

A balesetek miatt hosszabb-rövidebb időre az úton rekedhetnek a járművek. Ezért azt tanácsolják, hogy mindenki tankoljon hosszabb időre elegendő üzemanyagot, legyen az autóban vontatókötél és lapát, így egymásnak is tudnak segíteni az autósok.

Egy zalaegerszegi olvasónk este negyed 7-kor azt jelentette, hogy ott már szakad a hó. Németh Zsolt videója a havazás kezdetéről.

Havat látott? Elakadt? Írja meg, küldjön képet!

Rovatok