Index Vakbarát Hírportál

Alapvető jogok sérültek a fogyatékkal élők intézetében

2013. január 17., csütörtök 16:23

Az ombudsman szerint több területen sérültek a nagykanizsai Fogyatékkal Élők Integrált Intézményében élők alapvető jogai, például az emberi méltóságot sértő, korlátozó intézkedések történtek, visszaéltek az ellátottak költőpénzével, valamint átgondolatlan a dolgozói létszámgazdálkodás, ezért Szabó Máté felkérte az intézmény vezetőjét és fenntartóját a jogszerű működtetésre.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalának közleménye szerint egy a neve elhallgatását kérő panaszos az ombudsmanhoz eljuttatott beadványában visszásságokról számolt be, ezért Szabó Máté vizsgálatra kérte fel a szakmai felügyeletet ellátó Zala Megyei Kormányhivatal szociális és gyámhivatalát.

A helyszíni ellenőrzéseket is magában foglaló vizsgálatra alapozva az alapvető jogok biztosa elfogadhatatlannak nevezte, hogy két, súlyosan fogyatékos emberre - azért, hogy nehogy maguknak vagy másoknak kárt okozzanak - rázárják a szobájuk ajtaját, ha a gondozóknak másutt akad dolguk.

Az ombudsman ennek kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy korlátozó intézkedés kizárólag a törvényben meghatározott magatartások elhárításához szükséges legrövidebb ideig alkalmazható, és azt az intézkedést kell választani, amely a legkisebb mértékű korlátozással, hátránnyal jár. Megállapítása szerint az esetleges, mindenféle konkrét szakmai megfontolás és dokumentáció nélkül alkalmazott korlátozás szemben állt az ellátottak egészséghez, emberi méltóságához és jogbiztonsághoz fűződő alapvető jogaival.

A vizsgálat azt is megállapította, hogy a jogszabályokat és az intézmény saját szabályait is figyelmen kívül hagyva kezelték az ellátottak pénzét, magánvagyonát. Nem vezették megfelelően a dokumentációt, és hiányosságok voltak az élelmezésben is.

A közlemény szerint a szociális és gyámhivatal a vizsgálat után javaslatokat tett, amelyekkel az ombudsman egyetértett. Lehetőség van arra, hogy az ellátottakat áthelyezzék egy másik, a speciális igényeiknek inkább megfelelő intézménybe. Ha ez nem jöhet szóba, akkor az intézmény pszichiáterével és az ellátottjogi képviselővel egyeztetve és megfelelően dokumentálva lehet alkalmazni korlátozó intézkedést, úgy, hogy ne sérüljön az ellátottak emberi méltósága - tették hozzá.

Mivel a szociális és gyámhivatal hatékonyan és gyorsan eljárt az ügyben, az ombudsman nem kezdeményezett intézkedéseket, felkérte azonban az intézmény vezetőjét és fenntartóját, hogy fordítsanak kiemelt figyelmet a hatályos jogszabályoknak megfelelő működésre, és tartsák tiszteletben a gondozottak alapvetői jogait.

Rovatok