no

Index Vakbarát Hírportál

A diákok kihallgatásáért 300 ezer a bünetés

2013. január 18., péntek 14:15

Jogellenes adatkezelés miatt 300 ezer forintos bírságot szabott ki a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság a balatonalmádi kéttannyelvű gimnáziumra. Az iskolában a hóhelyzet miatt elmarad a péntekre tervezett félévi szülői értekezlet, ahol szintén központi téma lett volna a diáktüntetések idején történt igazgatói kihallgatások ügye.

A NAIH a bírság kiszabásakor a Hatóság figyelembe vette többek között az érintetteknek az iskola vezetésével szembeni kiszolgáltatott helyzetét. A határozat egyidejűleg elrendelte a diákok és tanárok meghallgatásaival összefüggő dokumentumok megsemmisítését.

A tavaly indított eljárás annak megállapítására irányult, hogy a Balatonalmádiban működő Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium tanárokat és diákokat érintő eljárása jogszerű volt-e. Mint emlékezetes, az iskola igazgatónője decemberben végzős diákokat és tanáraikat faggatott ki a középiskolások megmozdulásaival és keretszámokkal kapcsolatos nézeteikről, és az elhangzottakat jegyzőkönyvezték is. Hét tanárt és tanítványaikat hívták be az igazgatói irodába, arról kérdezték őket, hogy beszélnek-e felsőoktatási reformokkal kapcsolatos sztrájkról, illetve a tanárok buzdítják-e a diákokat saját megmozdulásra.

A hatóság decemberi közleményében már kifejtette: álláspontja szerint a fenntartó és az iskola együttműködésében kellett volna rögzíteni az eljárás és a jogszerű adatkezelés kereteit. A diákok és tanárok a meghallgatás előtt nem kaptak tájékoztatást arról, hogy milyen szabályok szerint folytatott eljárás alanyai, annak milyen következményei lehetnek, a nyilatkozataikat tartalmazó jegyzőkönyvek kihez jutnak majd el.

A határozat elvi éllel mutat rá arra, hogy a garanciákat nélkülöző eljárások során személyes adatok kezelésére jogszerűen nem kerülhet sor, hiszen az érintettek joggyakorlását, beleértve a személyes adataik kezelésével kapcsolatos jogosultságaikat az eljárás nem biztosítja. A meghallgatások során az iskola vezetése az információs önrendelkezési jogról szóló törvény szabályainak megfelelő tájékoztatás megadása nélkül és az érintettek hozzájárulása hiányában rögzítette az érintettek személyes adatait, így az általa végzett adatkezelés jogszerűtlen. A diákok és tanárok nyilatkozatait eredetileg névvel rögzítették, ezeket a dokumentumokat azonban már megsemmisítették. A hatóság a név nélküli nyilatkozatokat tartalmazó dokumentumok törlését is szükségesnek találta a jogszerű állapot helyreállítása érdekében, ezért a bírság kiszabása mellett erre is kötelezte az iskolát.

Az Index információi szerint a gimnáziumban pénteken tartották volna a szokásos félévi szülői értekezletet, ahol először tárgyalhatták volna ki a szülők jelenlétében a decemberi eseményeket. A szülőit azonban a Balaton környékét sújtó hóviharok miatt lemondták, az iskolában pénteken tanítási szünetet rendeltek el.

Rovatok