Index Vakbarát Hírportál

Rendőrök vitték el a házfoglalókat

2013. január 19., szombat 20:26

A Készenléti Rendőrség rendőrei vetettek véget annak a demonstrációval egybekötött házfoglalásnak, mely során hajléktalan emberek és civil aktivisták költöztek egy üresen álló, önkormányzati tulajdonú belvárosi épületbe. Az ellenszegülés miatt 27 embert pénzbírsággal sújtottak, egyet pedig bíróság elé küldene a rendőrség.

Szombat kora délután a VII. kerületi Csányi utcában álló üres épület emeleti lakásába öt hajléktalan ember költözött be, míg az épület bejáratánál A Város Mindenkié civil szervezet tagjai és szimpatizánsai álltak sorfalat.

A ház előtt élőláncot alkotó aktivistákat a rendőrség előbb arra szólította fel, hogy engedjék be az épületbe a kerületi önkormányzat képviselőjét. Ő, miután bent járt, kérte a ház kiürítését, hogy azt le tudják zárni. A többi között arra hivatkozott, hogy az aktivisták önkényesen foglalták el a műemlék épület, amelyben egyébként életveszélyes tartózkodni.

A tüntetők azonban erre nem voltak hajlandóak. A rendőrök pár óra várakozás után, este hét körül kezdték el kiemelni és előállítani a tucatnyi aktivistákat, akik ellenállás nélkül hagyták, hogy a rendőrautóba cipeljék őket.

Közben az utca túloldalán folyamatosan duzzadt a szimpatizáns tüntetők száma, idő után befutott a Hallgatói Hálózat tíz tagja ugyanúgy, mint dobokkal felszerelt aktivisták, egy időre pedig feltűnt Schiffer András, az LMP frakcióvezetője is.

A helyszínen követte figyelemmel az eseményeket Csomor Sándor, az erzsébetvárosi önkormányzati vagyonkezelő vezérigazgatója is, aki tudósítónknak elmondta, nem érti, hogy a tiltakozók miért éppen ezt az épületet választották ki. Hiszen a kerületben rengeteget tesznek a hajléktalanellátás fejlesztéséért, ráadásul pedig ez az épület életveszélyes állapotban van. Csomor szerint a foglalás "alkalmatlan eszközökkel véghezvitt intellektuális nemi erőszak".

A Város Mindenkié csoport Facebook-oldala szerint a rendőrök 11 aktivistát állítottak elő, a többieket pedig a Klauzál térre szorították ki. A csoport esti közleménye szerint végül összesen 30 aktivistát állított elő a rendőrség, mert ellenszegültek a jogszerű rendőri intézkedésnek.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság vasárnap délelőtt közleményt adott ki a történtekről. Eszerint a VII. kerületi Csányi utcából szombaton 28 embert állítottak elő. Közülük 27 ember ellen gyorsított eljárást folytatott le "jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség" szabálysértése miatt a VII. kerületi rendőrkapitányság. Valamennyiüket különböző összegű pénzbírsággal sújtották. Egy emberrel szemben a rendőrség elvégezte a bírósági eljárást megelőző előkészítő eljárást, teszi hozzá a rendőrségi közlemény.

A csoport tagjai a délutáni foglalás kezdetén rendészeti eszközök alkalmazása és tömegszállók helyett kiterjedt szociális bérlakásrendszert, és a lakhatáshoz való jog törvénybe foglalását és érvényesítését követelték Orbán Viktor miniszterelnöktől és Tarlós István főpolgármestertől.

Rovatok