Index Vakbarát Hírportál

Vádat emeltek a szlovák ámokfutó ellen

2013. január 21., hétfő 15:41

Egyebek mellett hivatalos személy elleni erőszakkal vádolja a Zalaegerszegi Nyomozó Ügyészség azt a 23 éves szlovák férfit, akit tavaly júliusban két ország rendőrsége több mint 300 kilométeren át üldözött Székesfehérvártól a horvát-szlovén határig.

A vádlott tavaly július 22-én este az M7-es autópálya 26-os kilométerénél lévő benzinkúton tankolt szlovák rendszámú személyautójába 14 ezer forintért, majd fizetés nélkül elhajtott Nagykanizsa irányába.

A menekülő autót először a Fejér megyei, majd a somogyi, végül a zalai rendőrök - összesen hat rendőrautóval - próbálták megállítani, de a mindvégig 130 kilométeres sebességgel száguldó kocsi vezetője nem állt meg a jelzéseikre. Előfordult, hogy autóját rákormányozta a mellette haladó rendőrautóra, de volt, hogy ki kellett előle térni, mert lassítás nélkül neki akart menni az előtte haladó szolgálati kocsinak.

A férfi végül Letenyénél lassítás nélkül, a határsorompót átszakítva és az útlevélkezelő helyiséget megrongálva hajtott át a határon, több mint 1,1 millió forintos kárt okozva.

A szlovák férfi augusztus 31-től november 8-ig Zalaegerszegen volt őrizetben, illetve előzetes letartóztatásban, azóta szabadlábra került.

A horvát sajtóorgánumok akkori közlése szerint az ámokfutó üldözését a határtól a horvát rendőrök folytatták, mert a sofőr ott sem állt meg, kocsijával a muracsányi (Gorican) fizetőkapu, majd Zágráb előtt, a Sveta Helena-i fizetőkapu fémsorompóját is áttörte. A horvát fővárost elkerülő autópálya-szakaszon átszáguldva egészen a horvát-szlovén határig, Breganáig jutott, ahol a kerítést áttörve egy oszlopnak ütközött, ekkor fogták el a horvát rendőrök, akik ugyancsak eljárást indítottak ellene. 
A két országon és több mint 300 kilométeren át tartó menekülés és üldözés során szerencsére senki nem sérült meg.

Két rendbeli hivatalos személy elleni erőszak és kétrendbeli közúti veszélyeztetés, valamint nagyobb kárt okozó rongálás bűntette miatt emeltek vádat a nyitrai férfi ellen.

Rovatok