Index Vakbarát Hírportál

Megszűnhet a gyermeksebészeti ügyelet a Madarász utcai gyermekkórházban

2013. január 22., kedd 17:52

Egy Madarász utcai Gyermekkórházban dolgozó férfi a Facebookon osztotta meg a hírt, hogy a kórházban április 1-től nem lesz gyermeksebészeti ügyeleti ellátás. Ezt a dolgozókkal állítólag levélben közölte a vezetőség. „Az előzetes tervek szerint, április 1-től a Madarász utcai sebészet nem vesz részt a budapesti akut gyermeksebészeti ügyeleti ellátásban, a jelenlegi 20 gyermeksebészeti és 20 gyermektraumatológiai ágyból 20 gyermektraumatológiai ágy szervezetileg átkerül az Üllői útra" - olvasható egy másik forrásból a dolgozóknak küldött levélben.

A bezárás hírét hivatalos forrásból sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarták, de az biztos, hogy átszervezik a budapesti gyermekügyeleti rendszert.

Ön mit tud a bezárásról?

A kórház dolgozói közül senki nem mert nyilatkozni a témában még név nélkül sem, ezért kérem, ha a Madarász utcai gyermekkórházban dolgozik, és több információja van az átszervezésről, az előnyeiről vagy hátrányairól, kérem, írjon nekem erre az email címre: hajnal@mail.index.hu. Adatait bizalmasan kezelem.

"A Madarász Kórház látja el Angyalföld, Újpest, Rákospalota, de még Óbuda és a környező agglomeráció (Dunakeszi, Fót, Göd, Csomád) települések gyermekellátását, nem is beszélve hogy jó hírünknek köszönhetően egész Budapestről érkeznek hozzánk kis betegeink" - írja szomorúan a Madarász utcai gyermekkórház dolgozója a Facebookon.

Ha bezár a XIII. kerületi osztály, akkor az lesz a probléma, hogy ezentúl a Heim Pál Kórházba, a sürgősségi osztályra mehetnek majd ezek az esetek, bizonyára megnő a várakozási idő, és az ott dolgozók leterheltsége is. "Vannak olyan sebészeti kórképek, ahol az idő tényező, tehát nem mindegy, hogy mennyit kocsikázik a mentő, az anyuka a gyermekével mennyit üldögél kint a sürgősségin, mert ezalatt a gyermeke súlyosabb állapotba kerülhet. Húsz új sebészeti, traumatológiai ágy áll majd a Heim Pál Kórház rendelkezésre, de az ellátás színvonala véleményem szerint romlani fog" - írja a kórház dolgozója.

Az ügyben illetékes Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) válaszában nem felelt az eredeti kérdésre, hogy megszűnik-e az ügyelet a Madarász utcában, csak annyit válaszolt, hogy széleskörű szakmai egyeztetés folyik a témában, és amíg ennek nincs eredménye, nem tájékoztatják róla a közvéleményt. "A Heim Pál Gyermekkórház vezetése nem a Madarász utcai sebészet bezárását, hanem a pesti gyermeksebészeti és traumatológiai ügyeleti ellátás korszerű átszervezését kezdeményezte a gyorsabb és jobb betegellátás, a betegutak egyszerűsítése érdekében. A kezdeményezésről széleskörű szakmai egyeztetés folyik. A betegellátás változatlan és zavartalan" - válaszolták.

A Madarász utcai Gyermekkórház főigazgatója is annyit erősített meg, hogy nem bezárásról lesz szó, hanem átszervezésről.

Az osztály megmentéséért már civil szerveződés indult, akik nem szeretnék, ha bezárna, itt írhatja alá az online petíciót. A petíció szövegében az is olvasható, hogy "a mostani intézkedéssel a kórház elsorvasztásának következő fázisa érkezik el. Az intézményben áprilistól a traumatológiai ágyakat is megszüntetik". Az elsorvasztás tényét látszik igazolni, hogy a kórháznak a honlapja sem működik.

Ha megnézik a térképen, ami alapján a gyermekügyeleteket beosztják Budapesten, azt látják, hogy a budai oldalon egy helyre visznek mindenkit, a Szent János Kórházba, Pest pedig két régióra van osztva, és hat különböző kórház ügyelete várta a gyerekeket. Nem tűnik ésszerűtlenségnek tehát, hogy összevonjanak két, egymástól nem túl messze lévő pesti ügyeletet, de az átszervezés részleteiről nem tájékoztatják a lakosságot.

Rovatok