Index Vakbarát Hírportál

12 millió volt a bírság a dohányzásért

2013. január 24., csütörtök 08:32 | aznap frissítve

Tavaly több mint 12 millió forint bírságot szabtak ki az ellenőrök a nemdohányzók védelméről szóló törvény megsértése miatt, olvasható az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat összesítésében. A legtöbbet a szórakoztató, vendéglátó-ipari egységeknek kellett befizetniük, de milliós nagyságrendű volt a közforgalmú intézményekre és a munkahelyekre rótt büntetések mértéke is.

A számok azt mutatják, hogy a szabálysértők legnagyobb arányban a közterületeken gyújtanak rá tilosban. Emellett a közegészségügyi felügyelők a vendéglátóhelyeken és a közforgalmú intézményekben tapasztaltak még az átlagosnál több problémát. Ez utóbbi kategóriába tartoznak például a bevásárlóközpontok, a sportlétesítmények és a felsőoktatási intézmények.

Az ellenőrök 2012-ben összesen 56 ezer egységet kerestek fel és közel 1200 esetben találtak valamilyen kifogásolni valót. Ez utóbbiak száma folyamatosan csökkent: a március 31-ig tartó türelmi időszakban száz ellenőrzésre még 5-6 kifogás jutott, az áprilistól decemberig tartó időszakban viszont átlagosan már csak ezer vizsgálatra jutott ugyanennyi probléma.

Január 1-jétől több olyan módosítás lépett életbe, amelyek a jogszabály gyakorlati alkalmazását, az élet adta helyzetekhez való igazodást segítik. Így például már nem csak a szórakozóhelyek és éttermek üzemeltetői dönthetnek úgy, hogy a helyet nemdohányzóvá nyilvánítják, hanem bármely  közforgalmú intézmény előtt nyitva áll ez a lehetőség. Ha így határoznak, akkor dohányzóhelyet nyílt térben sem kell kijelölniük.

Részletszabályozást dolgoztak ki az olyan többcélú létesítményekre, ahol egészségügyi szolgáltatás is működik - például ha egy irodaház egyik helyiségében orvosi rendelő működik. Ilyen helyeken ugyan kijelölhető dohányzóhely nyílt légtérben, de csak úgy, ha az az egészségügyi szolgáltatást igénybevevők szokásos vagy szükségszerű útvonalától megfelelően elkülönül.

Rovatok