Index Vakbarát Hírportál

Az iparkamara beleszólna a felsőoktatásba

2013. január 31., csütörtök 08:27

A kormány mellett új szereplőként a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) is megjelenne a felsőoktatás alakításában, és a szakképzés után kiterjesztené hatáskörét a felsőoktatásra is, írja a Népszabadság.

A lap a birtokába került dokumentumra hivatkozva azt írja, hogy az MKIK egyik javaslata szerint a mostani gazdasági tanácsok helyett „egységes jogi szabályozás alapján működő társadalmi-gazdasági tanácsokat/felügyelő bizottságokat kell létrehozni az MKIK koordinációjának és delegálási jogának biztosításával, amelyek külső kontrollként nem csupán az intézmények gazdálkodását, de a gazdaság és a felsőoktatási intézmények kapcsolatának meglétét és érvényesülését is ellenőrzik."

A javaslatok között szerepel a gazdasági szereplők érdemi szerepének biztosítása a szakok, tananyagok akkreditációjában, a képzések kimeneti követelményeinek meghatározásában, valamint a vállalati szakemberek oktatói státusú elismerése is, amit a gyakorlati szemlélet érvényesüléséhez is fontosnak tartanának.

A szervezet szerint a hallgatói önkormányzatok hatáskörének felülvizsgálata, és az oktatás színvonalát korlátozó jogok megvonása is indokolt lenne, írja a Népszabadság. A lap szerint a dokumentumban elmosódnak az alapszak, a mesterképzés és a doktori fokozat közötti különbségek.

A Népszabadság információi szerint a javaslatok a rektori konferencia és a minisztérium közötti szerdai egyeztetéseken is előkerültek. Az MKIK kezdeményezését Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár támogathatónak tartotta.

Rovatok