Index Vakbarát Hírportál

Corvinus: Nincs tömeges elbocsátás

2013. február 1., péntek 10:53 | aznap frissítve

"Téves az a hír, miszerint döntés született arról, hogy a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE) tömeges elbocsátás lesz" - közölte az egyetem. Közleményük szerint "különösen téves az az állítás, amely egységesen és arányosan 29 százalékban jelöli meg a leépítés mértékét, fűnyíró-elv szerint".

A szükségszerű költségcsökkentési intézkedések részeként ugyanakkor a BCE-n is bizonyos mértékű létszámcsökkentés várható - tették hozzá. Ezt azonban átgondoltan, világos elvek szerint, jogszerűen, a működőképesség fenntartásával, szakmai szempontok figyelembevételével akarják végrehajtani és közben folyamatosan egyeztetnek a Közalkalmazotti Tanáccsal és a szakszervezetekkel.

Az egyetem állami támogatása ettől az évtől 25 százalékkal csökken, és az elmúlt öt évben mintegy 40 százalékkal lett kevesebb a felsőoktatás állami finanszírozása. "Ezen keretek között folyik jelenleg az intézmény költségvetésének előkészítése, egyidejűleg annak feltárása, hogy az egyetem a jövőben milyen szervezeti keretek között, milyen személyi és tárgyi feltételekkel működik tovább" - olvasható a közleményben.

A közlemény rámutatott: folyamatosan racionalizálják gazdálkodásukat és szervezetüket, és mindent meg kívánnak tenni annak érdekében, hogy a kialakult pénzügyi helyzet az egyetem működését ne lehetetlenítse el, amelynek módja "a pontos helyzetfelmérés, az esetleges tartalékok feltárása, a költségcsökkentés és a saját bevételek növelése".

A finanszírozási problémák megoldását célzó gondolkodás során több elképzelést fogalmaztak meg, amelyek egyikéből kiindulva a média tévesen következtetett "tömeges elbocsátásokról" szóló döntésre.

Az egyetem bízik abban, hogy az állami fenntartó a közeljövőben is biztosítja az egyetemek működésének alapfeltételeit. A Budapesti Corvinus Egyetem mindent igyekszik megtenni azért, hogy színvonalas és elismert oktató-kutató tevékenységét fenntartsa.

A Figyelő csütörtökön azt írta: a BCE arra kényszerül, hogy a személyi kiadásokat egységesen és arányosan, vagyis fűnyíró-elv szerint 29 százalékban leépíti.

Rovatok