Index Vakbarát Hírportál

Itt vannak az első pollenszemek a levegőben

2013. február 11., hétfő 15:29

Megjelentek az első pollenszemek a levegőben, tájékoztatott Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) főigazgató-helyettese Budapesten. Az előző héten az éger és a mogyoró pollenszemeit is kimutatták a levegőben. Ezeket a hétvégi csapadékos időjárás ugyan kimosta a levegőből, de az idő enyhülésével ismét erősödhet a pollenterhelés. Az allergiásoknak ezért azt ajánlják, hogy minél előbb szerezzék be szükséges gyógyszereiket.

Az OKI főigazgató-helyettese arról is beszélt a sajtótájékoztatón, hogy az OKI az idén nemzetközi együttműködés részeként elindítja az úgynevezett pollennapló elnevezésű szolgáltatást az allergiásoknak. Ezen a weblapon regisztráció után az allergiások személyre szabott, hasznos információkhoz juthatnak tüneteik és a pollenkoncentráció összefüggéséről.

Ennek segítségével követhetik, hogy a lehetséges tünetek hogyan függnek össze azzal a légköri pollenkoncentrációval, amelyet adott időszakban a tartózkodási helyük közelében mértek. Ezen felül ha valaki nem tudja, mire allergiás, a napló segítségével akár ezt is kiderítheti.

Rovatok