Index Vakbarát Hírportál

Egyeztetés lesz a székely zászlóról

2013. február 19., kedd 07:46

Martonyi János külügyminiszter a közeljövőben Bukarestbe látogat, ahol a magyar-román kapcsolatokat érintő kérdésekről, ezen belül pedig a székely zászló használatáról is tárgyal majd román kollégájával, mondta kedd reggel a Kossuth Rádióban Németh Zsolt külügyi államtitkár.

Németh szerint "lépések történtek" a székely zászlók ügyét a román médiában kísérő "hisztérikus megnyilvánulások" elkerülésére. Hogy ez mit jelent, azt az államtitkár nem fejtette ki.

Azt viszont elárulta, hogy a székely zászlón kívül másról is megpróbálnak majd egyeztetni. Példaként a marosvásárhelyi orvosegyetem ügyét említette. Tavaly többször váltott ki tiltakozást és okozott feszültséget, hogy a Marosvásárhely Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen hátrányos megkülönböztetés éri az egyetemre jelentkező, ott tanuló és oktató magyar anyanyelvűeket.

Emellett olyan témákat is meg kívánnak tárgyalni, amelyek "az elmúlt években nagyon meghatározó módon és pozitívan formálták a magyar-román viszonyt". Ilyen szerinte a közös infrastrukturális beruházások ügye.

Rovatok