Index Vakbarát Hírportál

Több álrendőrt fogtak el a fővárosban

2013. február 19., kedd 19:11

Magukat rendőrnek kiadó, a sértetteknek több millió forint kárt okozó férfiakat fogott el a rendőrség a fővárosban.

Kovács Viktória, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivőjének tájékoztatása szerint a XI. kerületi rendőrkapitányság nyomozói elfogtak két férfit, aki 2011 áprilisa óta régi rendőregyenruhát vagy hamis rendőrigazolványt használva lopott meg időseket a városrészben. Otthonukban keresték fel a sértetteket, és azt mondták nekik, egy bűnbanda garázdálkodik a környéken, és tudomásuk szerint őket szemelték ki áldozatul. Arra kérték a lakókat, mutassák be értékeiket, hogy azokat lefényképezhessék, és így az esetleges rablás után könnyen azonosíthassák.

Kovács Viktória kiemelte: január végén sikerült elfogni a gyanúsítottakat, akik azóta előzetes letartóztatásban vannak. Az eljárás során megállapították, hogy a bűncselekmények elkövetésében egy fiatalkorú is részt vett, ő jelenleg házi őrizetben van. A XI. kerületi rendőrkapitányság a 42, illetve 43 éves férfi ellen jelentős értékre üzletszerűen elkövetett lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást. A rendőrség által ismert öt esetben összesen több mint ötmillió forinttal károsították meg a sértetteket.

A másik, közelmúltban felderített bűncselekmény-sorozatot ismertetve a szóvivő elmondta: egy magát bűnözésből fenntartó férfit fogott el a VIII. kerületi rendőrkapitányság február elején. A 40 éves férfi amellett, hogy többször egy-egy panzióban töltött éjszaka után fizetés nélkül távozott, rendőrnek is kiadta magát, így jutva be a sértettek lakásába. Volt olyan, hogy a rendőr századosként bemutatkozó férfi azt állította egy XII. kerületi lakosnak: házi őrizetbe kell vennie reggelig, majd amikor a sértett elaludt, a férfi eltulajdonította az értékeit. Egy másik esetben a gyanúsított felszólította a sértettet, hogy tisztázza a tulajdonában lévő ékszerek eredetét, majd lefoglalta őket - sorolta a példákat a szóvivő.

A Budapest több kerületében tevékenykedő férfi tizennégyrendbeli bűncselekmény elkövetését ismerte el; tavaly július óta több millió forintos kárt okozott - fűzte hozzá. A VIII. kerületi rendőrkapitányság ellene lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást.

A rendőrség azt kéri, jelentkezzenek azok, akiket hasonló módon károsítottak meg magukat rendőrnek kiadó emberek.

Rovatok