Index Vakbarát Hírportál

Kormánypárti diákok akarták megpuccsolni az egyetemfoglalást

2013. február 20., szerda 21:12 | aznap frissítve

Ötven diák jelent meg az ELTE egyik előadójában zajló egyetemfoglaló fórumon, hogy demonstráljanak a felsőoktatás átalakítása mellett. A heves vita után végül távoztak, egy velük tartó tanár szerint a kormány tervei ellen tüntetők olyanok, mint a szovjetek 1945-ben.

Az egyetemfoglaló fórum résztvevői már délután hallották, hogy egy csoport a megmozdulás feloszlatására készül. A terv állítólag az volt, hogy a fórum létszámát meghaladó számú sztrájktörő diák jelenik meg, és a bázisdemokrácia szabályait használva megszavazzák, hogy legyen vége a demonstrációnak.

A terv azonban nem sikerült, mivel a sztrájktörők száma elmaradt a résztvevőkétől. A tiltakozók ezért a terem egyik sarkába gyűltek, és onnan adták elő követeléseiket és véleményüket.
A sajtóban megjelent, hogy a tiltakozók fekete ruhában voltak, tudósítónk szerint erről azonban csak az egyhangú hazai öltözködés tehet, nem volt szó egyenruháról.

A diákok kiálltak a rektor által ma feloszlatott HÖK mellett. Továbbá hitet tettek a kormány azon intézkedései, így röghöz kötés és az államilag támogatott szakok átstruktúrálása mellett, amelyek miatt elindultak az egyetemi  tiltakozások.

Szerintük hamisítvány a HÖK-lista

A tiltakozók nem csak a BTK diákjai körül kerültek ki. Egy műszaki egyetemista elmondta, hogy szerinte nem valódi a botrányt kavart HÖK-lista, amelyen feltételezett pártszimpátia és származás alapján vették végig az egyetem több mint 600 hallgatóját.

Egy jogászhallgató elmondta, azért van itt, mert az interneten látott egy videót, ahol a fórumozók tiszteletlenek voltak a rektorhelyettessel, és ez sérti az egyetem jó hírét. Egy Károly Róbert-főiskolás lányt pedig az zavart, hogy a diáktüntetések fennakadást okoztak a közlekedésben.

A tiltakozó hallgatók mellett szólalt fel egy velük érkező tanár, aki Szentgyörgyi Rudolf néven mutatkozott be. Ő elismerte a fórum demokratikus értékeit, ugyanakkor a rend, amit itt lát, szerinte "egyoldalú rend. Olyan, mint amikor 1945-ben a szovejetek egyoldalú rendet kényszerítettek rá a magyarokra."

Miért kell a  buzipropaganda?

A két csoport közti vita egyre hevesebb lett. A tiltakozók a röghözkötés, a listák hamis volta mellett érveltek. A bekiabálások közt elhangzottak szélsőséges kijelentések is: "Ha az egész rendezvényetek az egyetemről szól, miért kell holnapra buzipropaganda előadást szervezni?" (Csütörtökre a fórumozók az alaptörvény kiegészítéséről szerveznek konferenciát, amelynek egyik eleme a házasságot  férfi-nő kapcsolatra redukáló kormányzati alapállás kritikája.)

Az egyik sztrájktörő azt kiabálta be: "Minden szakon lesz támogatott hely, elértétek, mit akartok még?"

A tiltakozók tudósítónknak tagadták, hogy párt vagy mozgalom szervezésére jöttek össze különböző egyetemekről. Elmondásuk szerint a Facebookon szerveződtek, sem a HÖK-höz, sem a jobbikos Magyar Tavasz-mozgalomhoz nincs közük.

Rovatok