Index Vakbarát Hírportál

Vörösiszap: a zöldhatóság szerint minden rendben volt

2013. február 21., csütörtök 17:08

Szemrevételezéssel, vizuálisan ellenőrizték tizenegy nappal az iszapkatasztrófa előtt a Magyar Alumínium kolontári iszaptározóit a zöldhatóság emberei, de nem láttak problémát. A X. tározót, aminek a fala átszakadt, körbejárták. A lúgosságot nem mérték, más se, mondták bírósági meghallgatásukon.

Nem tapasztaltak rendellenességet a kolontári katasztrófa helyszínén, tizenegy nappal az iszapömlés előtt tartott bejárásukon a zöldhatóság ellenőrei, vallották a katasztrófa ügyében indított büntetőper csütörtöki tárgyalásán meghallgatásukon a hatóság tisztviselői.

A bíróság azt a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségen dolgozó három hatósági ellenőrt hallgatta meg tanúként, aki a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. egységes környezethasználati engedélyének (EKHE) előírt éves ellenőrzését végezték. A katasztrófa előtti utolsó ellenőrzést tizenegy nappal a gátszakadás előtt, 2010. szeptember 23-án tartották.

A meghallgatáson fenntartották korábbi vallomásukat, hogy az ellenőrzésen mindent rendben találtak. A vizsgálat "szemrevételezésből" állt, vagyis "elmentek a IX-es és X-es tározók közötti gátfalon" és körbejárták a X-est.

A katasztrófát a X. tározó gátjának átszakadása okozta.

Az ellenőrök szerint a Mal munkatársai "közreműködők és együttműködők" voltak. Egybehangzóan azt állították, hogy a tározók helyszíni bejárásakor nem észleltek eltérést az engedélyhez képest, amikor "vizuálisan", azaz nem mintavétellel ellenőrizték a lerakott vörösiszapot. Azt mondták, hogy a Mal adatszolgáltatása megfelelt a jogszabályi előírásoknak. Laborvizsgálatokra, mintavételre nem kaptak utasítást, töltöttségi szintet nem ellenőriztek. A lúg koncentrációját nem ellemezték, tudomásuk szerint más se.

Rovatok