Index Vakbarát Hírportál

A következő húsz évre tervez Orbán

2013. február 22., péntek 16:52 | aznap frissítve

Világnemzetet építünk, az életszínvonal meghaladja majd az európai átlagot, megszűnik az ország pénzügyi- és energiafüggése - sorolta Orbán Viktor a következő 20 évre szóló mesterterv részeit. Tizenötödik évértékelő beszédében kiállt a röghöz kötés mellett, viccelődött az EU-n, szó szerint idézte a Bajnait bíráló kampányhirdetést.

A következő húsz év kormányzásának távlatát vázolta fel pénteki évértékelő beszédében Orbán Viktor kormányfő. Orbán, a Millenáris Teátrumban mondta el a beszédét, ez volt a tizenötödik értékelője. (Részletes tudósításunkat itt találja.)

A mesterterv

A kormány „mestertervének” részeként felsorolta: az ország pénzügyi- és energiafüggésének megszüntetését, a devizaadósok megmentését, valamint azt, hogy mindenki találjon munkát itthon. Tízezer exportáló, tizenöt magyar multi lesz, ötven százalékra csökken az államadósság. Egyetemeinket bevisszük a legjobbak közé, többet költünk majd az innovációra, és visszatérünk a kultúrnemzetek közé. Világnemzetet építünk, az életszínvonal meghaladja majd az európai átlagot – sorolta a következő húsz év céljait Orbán.

A kormányfő az idei évre vonatkozó kormányzati tervekből is felsorolt párat, ezek között említette: a bérből és fizetésből élők számára akciótervet dolgoznak ki, nem hagyják, hogy az idős emberek életszínvonala csökkenjen, a munkavédelmi akciótervet tovább fogják bővíteni. Orbán az egyes ágazatokban eddig elért eredményeket rendre azzal a fordulattal vezette fel, hogy „jobban teljesítünk, de nem elég jól”.

Séfek, szakmunkások

Évértékelőjében a miniszterelnök kitért arra is, hogy 90 300 gyermek jött világra 2012-ben, több mint kétezerrel több, mint egy évvel korábban. "A kisbabáknak kedvük támadt megszületni" - mert a jövő tartogat valami biztatót - vélte. Hogy korábban mit éreztek a kisbabák, arról itt olvashat.

Orbán hosszan sorolta, hogy az ország az elmúlt években milyen eredményeket ért el. A kormány sikerei között említette, hogy tavaly csökkent az államadósság, az ország jobban teljesített, mint a legtöbb EU-tag. Kiért az Európai Bizottság által pénteken közzétett előrejelzésre is, amely szerint a kormány által várt 1 százalékos növekedés helyett 0,1 százalékos visszaesés lesz idén a magyar gazdaságban. Orbán erről azt mondta: ez ne tévesszen meg senkit, szerinte egyszer sem fordult elő, hogy az EU eltalált volna a magyar gazdaság mutatóit.

De a sikerek között sorolta fel a magyar olimpikonok teljesítményét, a matematikai
Nobel-díjat, a fizikai diákolimpiai nyertesét, Széll Tamás magyar sztárséfet, az A38-at, valamint azt, hogy a szakmunkás Európa-bajnokságon is nyertünk, például bútorasztalos-számban.

"Együtt tették tönkre az országot"

Arról is beszélt, hogy a magyar gazdaság 2008-as összeomlása mögött az áll, hogy a szocialisták felrúgták azt a megállapodást, hogy az ország nem vesz fel külföldi hitelt szociális kiadásokra. A kormányfő többször is kiszólt az ellenzéknek, szerinte az ország sikere, az ellenzéké is. „Tudom, hogy nehéz a nemzeti gondolatot becsempészni az internacionalizmuson nevelkedett hajuk alá, de meg kell tanulniuk, a pártjaik lehetnek ellenzékben, de a haza nem" – mondta. Orbán biztatta őket, hogy durcáskodás helyett ők is húzzák a lapátot a gályán.

Az ellenzékre utalva azt mondta, hogy többen, éveken át hasznot húztak az ország gyengeségéből és vissza akarják vinni az országot a múltba. "Nem felejtjük el, hogy kik adósították el az országot és kik vettek el el egyhavi nyugdíjat. Együtt tették tönkre az országot" - idézi szó szerint a Civil Összefogás Fórum szövegeit a közönség nagy örömére. Idézett máshonnan is szó szerint, de Márai helyett Ottlikot, Reagantől pedig azt felejtette ki, hogy a kommunisták és az infláció mellett az adókat is utálta.

"Ha változás lesz, szólok"

Az ellenzék bírálata után Orbán azt mondta, tudja, hogy ezeket sokszor elismételte már. Majd elismételte azt a viccet, amit már ceglédi beszédében is elmondott. „Az aranylakodalmon az asszony kérdezi az embert, hogy miért nem mondja soha azt, hogy szeretlek. Mire a válasz: már mondtam egyszer, ha változás lesz, szólok".

Szerinte 2010-ben a Fidesz kétharmados választási győzelmével fordulat történt, az emberek belátták, hogy megalázkodás nem megoldás. A kormányfő szerint most "végre nem azt csináljuk, amit mások várnak el tőlünk". Ezen a ponton Mark Twain idézetet is beleszőtt a beszédébe, mégpedig a következőt: “Időnként elmegyek az orvoshoz, és megvizsgáltatom vele magam, mert az orvos is élni akar. Aztán elmegyek a gyógyszertárba, és kiváltom az orvosságot, mert a patikus is élni akar. Aztán a gyógyszert a csatornába öntöm – mert én is élni akarok!”

Orbán szerint a jövő záloga, ami szerinte „program, érték és harc is egyben”, az erős Magyarország. Ezért kell röghöz kötni a magyar adófizetők pénzén kiképzett szakembereket. "Mert csak így tudják tovább adni saját gyerekeiknek, a mi unokáinknak a tudásukat" - mondta. Azért kell változtatni, hogy ne fordulhasson elő, hogy a gyerekek kevesebb esélyt kapjanak, mint amennyit a szüleik kaptak. Orbán a szokásos "Hajrá, Magyarország! Hajrá, magyarok!" fordulattal zárta beszédét.

Rovatok