Index Vakbarát Hírportál

Kooptálná az egyetem az egyetemfoglalókat

2013. február 22., péntek 21:29

Az egyetemfoglalás legális keretek közé terelésére és a hallgatói önkormányzati rendszer teljes megújítására tett javaslatot az egyetemfoglalók fórumán pénteken az ELTE rektorhelyettese. A foglalók egyhangúlag elfogadták az ajánlatot, de a részletek hétfői kidolgozásáig még megszállva tartják az épületet.

Ajánlattal érkezett pénteken az egyetemfoglalók bázisára az ELTE Bölcsészettudományi Karának Múzeum körúti kampuszára Fábri György, az egyetem rektorhelyettese. Az egyetem vezetésének ajánlatával gyakorlatilag legalizálnák az egyetemfoglalást, egyben szabályozva is a hallgatók önszerveződő fórumát.

Fábri felajánlotta, hogy az egyetem mindennapi, de az egyetem nyitva tartásához igazodó használatra termet biztosít a fórum folytatásához, egyben helyiséget az egyetemfoglalók irodai ügyviteléhez. Az egyetemfoglalók a jövőben az ELTE online felületein is publikálhatnák az önszerveződéssel kapcsolatos közleményeiket.

Fábri kezdeményezte egy egyetemi fórum összehívását, amelyen a rektorok és a diákok egyeztethetnének az egyetemet érintő kérdésekről. Ebből szavai szerint hagyományt teremtenének.

Arról is beszélt, hogy az ELTE kezdeményezi a hallgatói önkormányzatok jogi szabályozásának felülvizsgálatát, a hallgatói érdekképviseleti rendszer teljes újragondolását. "Megrendítő ütést kapott a hallgatói önkormányzatba vetett bizalom" - mondta. Bár csak a BTK HÖK-jéről beszélt, az érdekképviseleti rendszer megújítását akár minden egyetemre kiterjesztené. A reformhoz várja a diákok javaslatait is.

Az egyetemfoglalók azt kérték Fábritól, hogy adjon ki velük közös nyilatkozatot a hallgatói önszerveződés fontosságáról.

Fábri javaslatát egyhangúlag elfogadták, de az egyezség pontos feltételeit csak hétfőn dolgoznák ki. Addig folytatódik az egyetemfoglalás, de a jövő héten a megállapodás szerint ebben a formájában véget érhet az akció.

Rovatok