Index Vakbarát Hírportál

Kezdődnek a kirúgások az ELTE-n

2013. február 25., hétfő 21:56 | tizenegy éve frissítve

Kedden derül ki, mely oktatókat bocsátják el az ELTE bölcsészkaráról. Az Index értesülései szerint mennie kell Nádasdy Ádám nyelvésznek, Keserü Katalin művészettörténésznek, Margócsy István irodalomtörténésznek. A Hvg még Tverdota György irodalomtörténész, Tarján Tamás színikritikus, Kálmán László nyelvész nevét említi. Információink szerint ugyanakkor mégsem küldik el Radnóti Sándor esztétát. Március elsejével 22 oktatót kényszernyugdíjaznak, vagy utasítanak arra, hogy fizetés nélkül szabadságot vegyenek ki.

Így menekült meg Radnóti Sándor

A kar viszonyait jól ismerő belső forrásunk szerint az elbocsátottak listáját nem politikai alapon állították össze. Azokat küldik el, akik nem kerülnek egzisztenciálisan lehetetlen helyzetbe. Így döntöttek a nyugdíjkorhatárt elért oktatók leépítése mellett. Radnóti Sándor végül azért maradhat, mert a nyolcvanas években, rendszerellenes értelmiségiként 10 évig nem dolgozhatott, így most nincs annyi munkával töltött éve, hogy elfogadható nyugdíjat kapjon.

Ugyanakkor felmondtak például a kormány által erősen támogatott Művészeti Akadémia egyik tagjának, Keserü Katalinnak.

Olyanokat sem küldenek el, akiknek valamilyen még érvényes megbizatása van, például tanszékvezető, vagy doktori programot vezet.

Kivették a nyugdíjas korú oktatók közül az MTA-tagokat is, igaz, nem szakmai okokból, hanem mert ha akadémiai tagok is tanítanak egy felsőoktatási intézményben, akkor magasabb kategóriába kerül, és ez több állami támogatásra jogosult.

Mindegy, milyen tanár

Forrásunk rámutatott, hogy a leépítés nélkülöz minden szakmaiságot, mert nem azokat küldik el, akiknek órái kevésbé látogatottak. Vannak olyan elbocsátottak, akik népszerű órákat tartanak, míg maradhattak olyanok, akiknek nem sikerül felkelteniük a hallgatóik érdeklődését.

Úgy tudjuk, a teljes listát kedden délelőtt ismerhetik meg az egyetem dolgozói.

A leépítések egyelőre csak az ELTE bölcsészkarát érintik, emelte ki informátorunk, noha az egyetemnek nyolc kara van. Ez volt azonban az egyetlen, amely hibás gazdasági működésével lehetetlen helyzetbe kormányozta magát. Az egyetem egésze is kétségbeejtő helyzetben van, az állami támogatás már csak a bérek egy részét fedezi, dologi kiadásokra évek óta nincs pénz.

Az elbocsátások ellen kedden élő lánccal tiltakoznak a diákok.

Rovatok