Index Vakbarát Hírportál

Kuruzslás miatt indult per Kecskeméten

2013. február 27., szerda 13:19

Kuruzslás és csalás miatt indult per a Kecskeméti Járásbíróságon egy férfi ellen. Azzal vádolják, hogy összesen csaknem 75 millió forintot csalt ki három ismerősétől.

A szerdán ismertetett vádirat szerint 1995-ben ismerte meg az első sértettet, aki a magánéletének legbizalmasabb részleteibe is beavatta őt. Megtudta, hogy 2009 májusában rákos megbetegedést diagnosztizáltak ismerőse szervezetében. A férfi azt ígérte neki, hogy beszerzi egy Amerikában élő professzortól azt a gyógyszert, amely a rákgyógyítás jelenlegi legkorszerűbb, de még csak kísérleti stádiumban lévő ellenszere.

A vád szerint azt is mondta neki, hogy a most Magyarországon alkalmazott eljárások nem hoznának gyógyulást. A férfi ígéreteinek, rábeszélésének hatására az illető nem vette igénybe a szakorvosok által előírt kezeléseket, hanem a vádlott által küldött készítményeket szedte. Ezek valójában sem őssejtet, sem gyógyszer-hatóanyagot nem tartalmaztak. A kereskedelmi forgalomban néhány ezer forintért beszerezhető étrendkiegészítők voltak, állítja a vád.

Az ismerős a vádlott bankszámlájára több részletben összesen 32 millió forintot fizetett be, de egészségi állapota rosszabbodott. Végül 2011. július 10-én meghalt. A vád szerint ha a szakorvosok által előírt kezeléseket időben és kellő rendszerességgel igénybe vette volna, akkor klasszikus terápia esetén a túlélési esélye 64 százalék, míg kombinált kezelés esetén 88 százalék lett volna.

A vád szerint a férfi egy másik embertől komoly befektetési lehetőség ígéretével 24 millió forintot kért és kapott, míg egy harmadik sértettől különböző ígéretekkel összesen 18,8 millió forintot csalt ki. Az ügyészség börtönbüntetés kiszabását indítványozta. Kocsó Sándor büntetőtanácsa március 11-én a vádlott meghallgatásával folytatja a tárgyalást.

Rovatok