Index Vakbarát Hírportál

Az ombudsmanhoz fordult az orvosi kamara

2013. március 4., hétfő 06:35

Szabó Mátéhoz, az alapvető jogok biztosához fordult a Magyar Orvosi Kamara az új nyugdíjszabályok miatt, mert azokat jogsértőnek, az alaptörvénybe ütközőnek tartják – írta meg a Népszava.

A köztestület tagjainak szétküldött ombudsmani beadvány szerint, túl azon, hogy erős kételyeik vannak a szabályozás, illetve az előírt kormányzati intézkedések társadalmi hasznosságát illetően, a szabályozással létrejött rendszert diszkriminatívnak, jogsértőnek, az alaptörvénybe ütközőnek tartják – írja a lap.

A kamara arra kérte Szabó Mátét, hogy ha egyetért a beadványukkal, akkor a rendelkezésére álló jogi eszközökkel próbálja meg leállítani a rendelet végrehajtását – írja a Népszava.

Orbántól is kértek segítséget

Február elején több egészségügyi szakmai szervezet közös nyílt levélben Orbán Viktortól kért mentességet a közszféra nyugdíjpolitikai elveiről szóló kormányhatározat alól. Mint írták, a rendelkezés miatt csak az idén a kormányzati adatok szerint 6481 „képzett és nagy tapasztalattal rendelkező” munkavállalót veszíthet az ágazat.

Ezért azt kérték, hogy a nyugdíj mellett továbbfoglalkoztatott egészségügyi dolgozók részére az elmaradó nyugdíj helyett biztosítsák az azzal megegyező mértékű, jogszabályban rögzített jövedelempótlást.

Rovatok