Index Vakbarát Hírportál

Utoléri a vég a pécsi nyomortanyát

2013. március 5., kedd 07:28

Bándy Kata meggyilkolása után országos hírű lett a pécsi Magtár utcában álló, romos ház, ahol a feltételezett gyilkos megszállt. A bűnügyet először a Jobbik kötötte össze az önkényes lakásfoglalás jelenségével. A pécsi városvezetés még a nyáron nekiállt előkészíteni egy új, szigorúbb szabályozást, amely keményebb fellépést tesz lehetségessé a lakásfoglalókkal szemben. A változások január elsején léptek hatályba. A Magtár utcai házban élőkkel szemben már tavaly elindultak az eljárások, páran mostanra ki is költöztek, az egyik szárnyat befalazták. A házat le fogják bontani.

Amikor február 18-án elkezdődött a büntetőper Bándy Kata meggyilkolásának ügyében, pár csendes hónap után újra félni kezdtek a pécsi Magtár utca 10. szám alatt álló romos ház megmaradt lakói. Nem örülnek neki, hogy újra róluk is szó van a médiában a gyilkosság kapcsán. Ebben a házban lakott a vádlott, P. László unokatestvére, itt húzta meg magát P. abban a néhány hétben, amit tavaly nyáron Pécsen töltött. Miután a férfit elfogták, a házat elárasztották az újságírók, a tévések, keresték az unokatestvért és a szeretőt, akivel a Magtár utcában kezdett viszonyt a vádlott.

A lakók nem örültek a ház hirtelen jött ismertségének, sokan attól féltek, hogy szélsőségesek jelennek meg a háznál, és rajtuk állnak bosszút a fiatal pszichológusnő meggyilkolásáért. Végül a helyzet odáig jutott, hogy a lakók átmenetileg el is menekültek a Magtár utcából, és csak napokkal később tértek oda vissza, mikor úgy látták, elcsitultak a dolgok.

A ház egyik lakójától úgy tudjuk, az itt élő gyerekeket ugyan sokáig csúfolták a gyilkossági ügy miatt az iskolában, de ennél rosszabb nem történt, nem zaklatták a Magtár utcaiakat szélsőségesek, komolyabb atrocitás nem történt.

A Magtár utcaiak és a hozzájuk hasonló körülmények között élők helyzetére mégis hatással volt a Bándy-ügy miatt rájuk irányuló figyelem. A közbeszédben témává vált az önkényes lakásfoglalás, a jogcím nélküli lakáshasználat. A szigorúbb fellépést először a Jobbik kezdte sürgetni. Július 18-án, amikor P. Lászlót előzetes letartóztatásba helyezték, a Pécsi Ítélőtábla előtt sajtótájékoztatót tartott két jobbikos politikus. Gyimesi Gábor, a párt helyi önkormányzati képviselője arról beszélt: a lakosságot félelemben tartó bandák önkormányzati bérlakásokban élnek házfoglalóként.

Augusztus 6-án a Magyar Nemzet már arról írt, hogy a pécsi önkormányzat lebontatná a Magtár utcai házat, amelyben önkényes lakásfoglalók éltek együtt olyanokkal, akik legálisan laktak önkormányzati lakásokban. Pécs alpolgármestere, Nagy Csaba a Magyar Nemzetnek azt mondta: fel akarják számolni az efféle nyomortelepeket, az eddiginél sokkal szigorúbb szabályozást készítenek elő, bezárják a rendeletekben lévő kiskapukat.

A szabályozás azóta elkészült, és január elsején hatályba is lépett. Az önkormányzati lakások bérletéről és használatáról szóló rendelet legszigorúbb újítása, hogy ha valaki csak egyhavi lakbérrel vagy közüzemi díjjal is elmarad, az már felmondási indok lehet. Azon a tavaly szeptember 20-i közgyűlési ülésen, amelyen a rendeletet megszavazták, az is kiderült, hogy a 30 napos határidőt a problémás lakók elleni eszköznek szánták.

A jegyzőkönyv szerint az előterjesztő, Moór Eszter, a népjóléti bizottság elnöke az ülésen arról beszélt, hogy nem mindig, mindenki ellen fognak fellépni 30 napon túli tartozás miatt, hanem ez akkor fogja megkönnyíteni a helyzetet, amikor a lakók nem tartják be a magatartási szabályokat.



A Magtár utcában bőven voltak problémás lakók. A környék viszonylag rendszeres szereplője volt a rendőrségi híreknek tavaly. Márciusban egy verekedés miatt mentek ki a rendőrök. A rendőrségi közlemény szerint valószínűleg szomszédvitáról volt szó, hárman súlyosan megsérültek, mindenkit mentő vitt kórházba. Nem sokkal a Bándy-gyilkosság előtt, június 22-én a Magtár utcában mentősökre támadt egy férfi. A mentőszolgálat munkatársai egy begyógyszerezett nőhöz jöttek, amikor a nővel lévő férfi rájuk támadt, az egyiküket tégálával hátbadobta.

Augusztusban meglepő húzásra szánta el magát egy férfi, aki azt akarta elérni, hogy több rendőri ellenőrzés legyen a Magtár utca környékén. Feljelentést tett a rendőrségen, elmesélte, hogy három fekete ruhás ember megtámadta a Magtár utcai vasúti átjáró közelében, az egyikük pedig egy késsel combon szúrta. A rendőrök valami miatt gyanút fogtak, és addig kérdezgették a feljelentőt, amíg belezavarodott a történetébe, és végül visszavonta az első vallomását. Kiderült, hogy senki nem bántotta, akkor sérült meg,amikor beleakadt egy drótkerítésbe. Hatóság félrevezetése miatt eljárás indult ellene.

A Magtár utcában akkor sem maradhatnának az ott lakók, ha nem lenne az új rendelet. Itt a rég elindított eljárások érnek be most már lassan.  "Az új rendelet közvetlen hatással nem volt a Magtár utca ügyére, hiszen ott már tavaly megindítottuk a szükséges eljárási folyamatokat: felszólítás a lakás elhagyására, ennek hiányában bírósági kereset indítása a lakás kiürítésére" – válaszolta megkeresésünkre Moór Eszter.

„A ház egyik szárnyát teljesen kiürítettük, le is lett falazva. Eddig 3 család költözött el, 2 jogszerű bérlő, ők kaptak másik elhelyezést. Az egyik család gyerekei önkényes lakásfoglalók voltak, ők a szülők távozásával önként távoztak. Jelenleg már csak hét család él a házban, akik ügyében bírósági végzés született, ennek értelmében kiköltöztethetők” - közölte az önkormányzat illetékese.



Több mint három éve lakik illegálisan a földszinti egyszobás lakásban egy asszony, de számára is csak mostanában vált reális veszéllyé a kilakoltatás. Hét gyerekével él itt. Eredetileg 2006-ban három évre szóló bérleti szerződéssel költözött be ide, de 2009. január 31-én megszűnt a lakásbérleti jogviszonya lakbértartozás miatt. Tavaly december 31-én 252 585 forinttal tartozott. Elkeseredetten mutatta a hivatalos levelet, amelyben jogcím nélküli lakáshasználónak minősítik, felszólítják, hogy költözzön ki, és a kulcsát adja le a Pécs Holding Zrt. Ingatlankezelő Osztálynál.

Február végén még nem tudta, mi lesz majd vele és a gyerekeivel, ha a Magtár utcából el kell menniük. Az önkormányzatnál érdeklődtünk, nyújtanak-e segítséget a szállástalálásban. Moór Eszter tájékoztatása szerint nemcsak a kiköltöztetés, hanem „a jogcím nélküli gyermekes családok” elhelyezése is folyamatban van. A tervek szerint az épületet végül lebontják.

Rovatok