Index Vakbarát Hírportál

Leszállásjelzős vonatok jönnek

2013. március 13., szerda 17:34

Április közepétől leszállásjelző gombbal lehet majd jelezni a mozdonyvezetőnek a GYSEV két vonalán. A hírről a VEKE számolt be Facebookon, kérdésünkre pedig a GYSEV sajtószóvivője, Rázó László megerősítette, hogy a Szombathely-Rajka, valamint a Kőszeg-Szombathely vonalon néhány kisebb megállóhelyen csak akkor állnak meg a járatok, ha az utasok a motorvonatokon elhelyezett gombbal jelzik leszállási szándékukat.

Oda kell majd figyelniük a felszállni szándékozó utasoknak is, hogy jól látható helyen tartózkodjanak ezeknél a megállóknál. Amennyiben ugyanis nem jelzett senki, és a mozdonyvezető felszállni szándékozó utast sem lát, a vonatok lassítva, de megállás nélkül fognak továbbhaladni. Viszont a vonatok sosem fognak a meghirdetett időpontnál előbb elindulni, a változásokról pedig kezdetben a jegyvizsgálók és szórólapok is tájékoztatnak majd.

A vasúttársaság azt várja, hogy üzemanyagot és energiát tudnak a változásokkal megtakarítani, ráadásul az új rendszerrel az esetleges késések is könnyebben korrigálhatóak lesznek. A sajtószóvivő válaszából az is kiderült, hogy a GYSEV az osztrák vonalon már évek óta használja a feltételes megállást, ott a rendszer pedig hatékonyan működik.

Rovatok