Index Vakbarát Hírportál

Hibernált forradalmi hangulat a pót március 15-én

2013. március 17., vasárnap 18:16 | aznap frissítve

A fagypont körüli hőmérséklet meglátszott a nemzeti ünnep hosszú hétvégéjének egyetlen ellenzéki tüntetésén. Csak néhány ezren vettek részt az Egymillióan a sajtószabadságért egyesület demonstrációján, ahol a szónokok sok versben mondták el, hogy milyen országot nem szeretnének. TGM a választás bojkottjára szólította fel a demokratákat, Bajnai Gordon pedig közönség soraiban figyelte az eseményeket.

A március 15-i ítéletidő miatt két nappal elcsúsztatott Milla-demonstráción a vártnál jóval kevesebben jelentek meg. A Kálvin téren legfeljebb öt-hatezren fagyoskodták végig a másfél órás programot: a Városkapu üzletház elé felállított hangszórók alatt, amelyekből a Vámház körúton tolongó tömeg hallgathatta volna a beszédeket, már senki sem állt.

Az extrém körülmények miatt az időjárás visszatérő elem volt a kormányzattal szembeni kritikákban is. A hóhelyzet kezelését több felszólaló a kormányzat tehetetlenségeként ábrázolta, Majtényi László egykori ombudsman pedig azzal a poénnal vezette fel az alaptörvény módosítással kapcsolatos meglátásait, hogy már készül az 5. módosítás: "nem ismerjük el a hóesést".

A Bajnai Gordon nevével fémjelzett új pártban, az Együtt 2014-ben részt vállaló Milla tüntetésén vezető politikus nem szólalt fel. Maga Bajnai a színpad előtt, a közönség soraiban, Juhász Péter, a Milla vezetője pedig a szervezők között hallgatta a beszédeket,  .

A felszólalók közül politikailag is értelmezhető javaslatokkal szinte csak Tamás Gáspár Miklós filozófus állt elő. TGM szerint a kormányzat választási szabálymódosításai és a kettős állampolgárság bevezetése arra szolgált, hogy újra kék cédulák ezreit állíthassák elő a 2014-es választáson. "Lehet, hogy úgy néznek majd ki, mint egy székely zászló, de azért csak kék cédulák maradnak" - mondta a felszólaló, aki szerint a kormány a határon túliak iránti együttérzést használta ki, hogy konzerválja hatalmát. TGM szerint ezért bojkottálni kellene a következő választást, és népi bizottságokban gyakorolni a demokráciát, hogy "ne adja a szabadságát a magyar nép".

TGM Áder János köztársasági elnököt lemondásra biztatta, arra hivatkozva, hogy ha az alaptörvény negyedik módosításával kapcsolatban nem tudta összeegyeztetni erkölcsi meggyőződését és hivatali kötelességét, akkor ez lenne számára az egyetlen elfogadható megoldás.

Majtényi László szerint az egész világ az alaptörvény módosításáról beszél, "nagyon híresek vagyunk" miatta. Áder nevének említésekor sokan fújolásban törtek ki, de akkor is általános nemtetszés hallatszott, amikor a szónok arra emlékeztetett, hogy az államfő hangoskodóknak titulálta az alkotmány védőit.

Majtényi hosszan sorolta, hogy miért nem szerethető a Fidesz vezette ország, helyette olyan országot szeretne, ahol nem a tisztességtelenek, hanem az erényes fiúk és lányok mennek politikusnak.

Schilling Árpád rendező közös kiabálásra biztatta a hallgatóságot, "ha a havat le lehetett győzni, akkor a kormányt is le lehet", majd kiáltottak a felelősök lemondásáért is. Schilling a március 15-i kitüntetések ügyét is előhozta, ahol szerinte nácikat is kitüntettek. "Ki az, aki fizeti a nácikat? Széles Gábor. Ki az, aki kitünteti a nácikat? Balog Zoltán. És ki az, aki kihasználja a nácikat? Orbán Viktor" - hangozott a színpadról a kérdés-felelek.

Rovatok