Index Vakbarát Hírportál

Hivatali visszaéléssel gyanúsítanak egy volt iskolaigazgatót

2013. március 19., kedd 14:55

A Tolna megyei rendőr-főkapitányság három rendbeli hivatali visszaéléssel gyanúsítja a dombóvári szakképző iskola korábbi igazgatóját.

A Herczeg Esterházy Miklós Szakképző Iskolában 2009-ben három tanuló szabálytalan körülmények között jutott bizonyítványhoz. A nyomozást vádemelési javaslattal zárták le.

Az egyik tanuló Kiss Béla dombóvári MSZP-s képviselő volt, aki az eljárás kezdetén azt mondta, hogy felnőttképzésben vett részt, és egyéni tanrendet kapott az intézménytől, amire „más szabályok vonatkoznak, mint a nappali oktatásra”. A nyomozóhatóság a tanulókat nem gyanúsítja bűncselekménnyel.

Az iskola akkori igazgatóját, Vida Jánost szintén tanulmányok fiktív igazolása miatt 2011-ben hivatali visszaéléssel és közokirat-hamisítással vádolta a Tolna megyei főügyészség. A szekszárdi törvényszék felmentő ítélete után a pécsií télőtábla másodfokon megállapította a hivatali visszaélés elkövetését, és két-két év próbára bocsátotta a 2010-ben nyugdíjba vonult intézményvezetőt, valamint helyettesét. A vádlottak fellebbezése után a Kúria február 14-én jogerősen megrovásban részesítette a két volt iskolai vezetőt.

Rovatok