Index Vakbarát Hírportál

Hibás számítással vádolják a fideszes városok csodatanácsadóját

2013. március 20., szerda 10:05

Eltúlzottan negatívnak és hibásnak minősítette Dunaújváros vezetése azt a 200 oldalas pénzügyi állapotfelmérést, amelyet kétévnyi titkosítás után a napokban olvashattak először a város lakói. A dokumentum szerint a fegyelmezetlen gazdálkodás és az átgondolatlan hitelfelvételek miatt emelkedtek az előző ciklusban fideszes többséggel vezetett önkormányzat tartozásai több mint 20 milliárd forintra. Az átvilágítás az utóbbi napokban éles vita középpontjába került, miután a városvezetés törvénysértéssel vádolta meg a közpénzen rendelt tanulmány nyilvánosságra hozóját.

A tanulmányban szereplő állítások jelentős része szubjektív és eltúlzottan negatív képet fest az önkormányzat korábbi gazdálkodásáról, ráadásul számos ponton téves adatból indul ki, így hibás következtetésre jut – ezt állította az Indexnek Dunaújváros jegyzője, Kukorelli Sándor a CC Audit Zrt. 2011-ben készült pénzügyi állapotfelméréséről.

Az erősen eladósodott önkormányzat, amelytől az állam február végén vállalt át 11 milliárd forintnyi adósságot, saját helyzetének megismerése érdekében rendelte meg a költségvetést átvilágító tanulmányt. Mint arról beszámoltunk, a Szebellédi István könyvszakértő által készített, részletes jelentés azonban olyan lesújtó képet festett az önkormányzat pénzügyeiről, hogy jobbnak látták elsüllyeszteni.

A tanulmány szerint a város 21 milliárd forintos adósságának felhalmozódásáért elsősorban a „fegyelmezetlenül működő” önkormányzat okolható, miután 2006 és 2010 között takarékossági lépések és racionalizálás helyett kizárólag külső forrásból, rövid lejáratú hitelekkel próbálta áthidalni az állandósult hiányt, és ez az adósságállomány megháromszorozódásához vezetett.

A helytelen számításokkal vádolt CC Audit Zrt., amely mintegy 7 millió forintot kapott a munkáért, nem gyakorlatlan kezdőként szerződött a tanulmány elkészítésére. A céget számos fideszes önkormányzat  szerződtette hasonló munkákra: Pécs például már 2009-ben 60 milliót fizetett saját anyagi helyzetének felméréséért.

Misztikus kapocs a CCA?

2011 őszén derült ki, hogy Pécsen és Zuglóban hosszú részekben szó szerint azonos költségvetési koncepciót nyújtott be a helyi polgármester, Páva Zsolt illetve Papcsák Ferenc. A 2012-es költségvetés előkészítő dokumentumát elvileg a helyi önkormányzat illetékes hivatalai készítik el. Az önkormányzatok mindkét helyen azt állították, pedig a meglehetősen szokatlan jelenséget, hogy 200 kilométerre lévő településeken az önkormányzati alkalmazottaknak helyesírási hibákig azonos szöveget fogalmazzanak. A nagyon hasonló koncepció rejtélye mögött akkor sokan a CC Audit Zrt-t sejtették. A cég ugyanis abban az időben dolgozott mindkét önkormányzatnak.

A tanulmányt jegyző Szebellédi István külön, személyesen is kapott megrendeléseket a baranyai megyeszékhely cégei, majd az egész Európai Kulturális Főváros projekt auditálására, sőt Páva Zsolt pécsi polgármester havi egymillió forintért tanácsadóként is alkalmazta. Pécsen annyi munkával halmozták el, hogy a helyi politikában csodaszakértőként emlegették, az általa igazgatott cégnek pedig akkora lett a respektje, hogy több dunántúli település és fővárosi kerület is könyvvizsgálójává fogadta, a XIV. kerület pedig átvilágítást kért tőle, amiért szintén 7 millió forintot számláztak.

A jelek szerint Dunaújváros polgármestere és jegyzője a sok ajánlólevél ellenére sem kedvelte meg Szebellédit, mert bár kifizették a díjat, a munka eredményét nem tették közzé, sőt februárig még a képviselő-testület tagjainak sem adták oda megtekintésre. A székesfehérvári városi bíróság tavaly novemberben azonban úgy döntött, hogy az önkormányzatnak nyilvánosságra kell hoznia a gazdálkodásáról készített szakértői jelentést. A kiadást a jelenleg a Párbeszéd Magyarországért színeiben politizáló Szabó Zsolt kérte Cserna Gábor polgármestertől.

Az önkormányzat azonban úgy látta, hogy a tanulmány oly mértékben sérti a város érdekeit, hogy a kiadás helyett február 28-án zárt testületi ülésen osztották ki. A jegyző szerint a közgyűlés akkor határozatban rögzítette, hogy "a szakértői vélemény 2011. február 15-i elkészülte óta eltelt időszakban az önkormányzat pénzügyi-gazdasági helyzetében olyan változások következtek be, amelyek jelentősen eltérnek azon kiinduló pénzügyi-gazdálkodási adatoktól, amelyekre a szakértő véleményét alapította, ezért a szakvéleményt az önkormányzat jelen gazdasági helyzetében nem lehet alkalmazni". Szabó Zsolt mégis publikálta.

Az MSZP-s polgármester és fideszes többségű testület közös döntéseit tükröző előző ciklus gazdálkodását feltáró dokumentum körül az elmúlt napokban komoly nyilvánossági vita alakult ki Dunaújvárosban.

A jegyző a helyi lapban azzal vádolta meg Szabó képviselőt, hogy többszörösen is törvényt sértett, és jogi lépéseket is beígért ellene. Kukorelli szerint Szabó Zsolt megsértette az önkormányzati törvényt, és megszegte képviselői esküjét is, "hiszen saját politikai céljrai használta fel a dokumentumot, amelyet korábban zárt ülésen tárgyalt a közgyűlés, és ezt a döntést a közgyűlés többi képviselője is elfogadta".

Szabó Zsolt az Indexnek azt mondta, álláspontja nem változott: az önkormányzat közpénzből fizetett a CC Auditnak, a bíróság pedig kimondta, hogy az általuk összeállított tanulmányt az önkormányzat nem kezelheti titkos dokumentumként.

Kerestük Szebellédi Istvánt, a CC Audit Zrt. ügyvezetőjét is, hogy megtudjuk, mi a véleménye a tanulmánnyal kapcsolatos kritikákról, de ő nem reagált megkeresésünkre.

Rovatok